Ordinul Templului Solar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Ordinul Templului Solar - (în limba franceză Ordre du Temple Solaire (OTS) [numit și Organizația Internațională Cavalerească a Tradiției Solare sau Templul Solar] este un cult organizat ca o societate secretă bazată pe idealurile Cavalerilor Templieri.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cultul a fost înființat în 1984 de Joseph di Mambro și Luc Jouret la Geneva, dar există indicii că originea sa este mai veche, mergând până la autorul francez Jacques Breyer în 1952. Organizarea și ideologia grupării au fost inspirate din cele ale Ordinului Templului Estic a lui Aleister Crowley și din Ordinul Hermetic Golden Dawn aparținând tradiției rozacruciene[necesită citare], iar cele mai multe dintre ritualurile sectei imită tradiția masonică. Până la acel moment, Di Mambro activase într-o organizație înființată de el numită Centrul pentru Pregătirea Noii Ere la granița dintre Franța și Elveția.

Idealurile Ordinului Templului Solar sunt similare cu cele ale Cavalerilor Templieri, dar în mare parte comune cu cele ale propagandei teozofice a lui Alice Bailey cu privire la Noua Eră și Noua Ordine Mondială. În cartea sa din 1975 "Pourquoi la Résurgence de l'Ordre du Temple?" Tome Premier: Le Corps (De ce o reînviere a Ordinului Templului Solar? Vol. Unu: Corpul), Peronnik (un pseudonim al membrului sectei pe nume Robert Chabrier) afirma că scopurile grupării includ stabilirea ”noțiunilor corecte de autoritate și putere în lume”, asistarea umanității prin ”Marea Tranziție” (vezi asemănarea cu zvonistica[necesită citare] legată de ”Marea Translație” din 2012 și cu ”Evenimentul” ce ar fi fost declanșat de presupusele nave extraterestre siriusiene ”camuflate” de recent decedată cometa ISON sau de mai vechea cometă Hale-Boop), afirmarea supremației spiritualului asupra temporalului și unificarea tuturor bisericilor creștine și islamice, pregătirea pentru a doua sosire a lui Christos, precum și atingerea ”nivelului de conștiință de pe Sirius”.

Autoritatea centrală a OTS a fost Sinagoga Templului a cărei membri erau numiți în secret. Cei 33 de membri - număr în acord cu cele 33 de grade masonice - erau cunoscuți ca Frații Bătrâni de Rozacruce. Consiliul Ordinului acredita Loji conduse de un ”Comandant Regional” și 3 ”Bătrâni”, iar progresarea în Ordin se făcea pe niveluri și grade, la fel ca în grupările masonice clasice. Lojele aveau altare, ritualuri și costume. Membrii erau inițiați la fiecare stadiu de avansare în ceremonii care includeau purtarea de costume și robe scumpe, bijuterii, insigne și epoleți, săbii etc. Avansarea se făcea în mod oficial de către Di Mambro prin marcarea simbolică a inițiatului cu ajutorul unei săbii despre care el spunea că este un artifact autentic pe care l-ar fi primit cu o mie de ani în urmă într-o viață anterioară.

Legături externe[modificare | modificare sursă]