Orașul pierdut (film din 2022)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Orașul pierdut
The Lost City
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
Titlu originalThe Lost City
Le Secret de la cité perdue
Genfilm de aventuri
film de acțiune
film de comedie  Modificați la Wikidata
RegizorAdam Nee[*]
Aaron Nee[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorSandra Bullock  Modificați la Wikidata
DistribuitorParamount Pictures
UIP-Dunafilm[*][[UIP-Dunafilm (Hungarian film distributor)|​]][1]
Microsoft Store[*]  Modificați la Wikidata
Director de imagineJonathan Sela[*][[Jonathan Sela (French-born Israeli cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajCraig Alpert[*][[Craig Alpert (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieSandra Bullock
Channing Tatum
Daniel Radcliffe
Brad Pitt
Patti Harrison[*][[Patti Harrison (American actress and comedian)|​]]
Oscar Nunez
Da'Vine Joy Randolph[*][[Da'Vine Joy Randolph (American actress, singer (b. 1986))|​]]
Raymond Lee[*][[Raymond Lee (American actor born 1987)|​]]
Bowen Yang[*][[Bowen Yang (Chinese-American comedian)|​]]
Sli Lewis[*][[Sli Lewis (actor)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera (Franța)[2]
(South by Southwest[*][[South by Southwest (annual festival held in Austin, USA)|​]])
(Statele Unite ale Americii)
(Germania și Ungaria)[1]
(Irak)  Modificați la Wikidata
Durata112 min.[2]  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înRepublica Dominicană  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://paramount.de/the-lost-city  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Orașul pierdut (titlu original: The Lost City) este un film american de acțiune și aventură din 2022 regizat de Aaron și Adam Nee. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Sandra Bullock și Channing Tatum ca o scriitoare de romane de dragoste și respectiv fotomodelul ei de copertă, care trebuie să scape de un miliardar (Daniel Radcliffe) și să găsească orașul antic pierdut descris într-una dintre cărțile ei. În alte roluri interpretează Da'Vine Joy Randolph, Oscar Nunez, cu apariții cameo ale lui Brad Pitt și Stephen Lang.

Proiectul a fost anunțat în octombrie 2020, cu Bullock care s-a alăturat ca producător și vedetă, iar Tatum s-a alăturat distribuției în decembrie; restul distribuției a fost anunțat anul următor. Filmările au avut loc în Republica Dominicană din mai până în august 2021. Filmul a avut premiera la South by Southwest la 12 martie 2022 și a fost lansat în cinematografe de Paramount Pictures în Statele Unite ale Americii la 25 martie 2022. A încasat peste 189 de milioane de dolari americani în întreaga lume[3][4] la un buget de 68 de milioane de dolari americani.[5]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Dr. Loretta Sage scrie romane de aventuri romantice centrate în jurul unei eroine fictive, Dr. Angela Lovemore, și a interesului ei romantic, Dash McMahon. Pentru a promova cea mai recentă carte despre Lovemore, editoarea ei, Beth Hatten, insistă ca Loretta să participe într-un turneu promoțional de carte cu Alan Caprison, fotomodelul de copertă a cărții pentru Dash, în ciuda faptului că Loretta a stat izolată de la moartea soțului ei.

După un început dezastruos, mai ales din cauza popularității personajului lui Alan Dash, Loretta este răpită de Abigail Fairfax, un miliardar englez care și-a dat seama că Loretta și-a bazat cărțile pe cercetări istorice reale pe care le-a făcut împreună cu regretatul ei soț arheolog. Fairfax a descoperit un oraș pierdut pe o insulă îndepărtată din Oceanul Atlantic și este convins că acolo se află Coroana de Foc, o comoară de neprețuit. Când ea refuză să ajute la descifrarea unei hărți antice a comorii, Fairfax, temându-se că un vulcan activ va distruge situl arheologic, o lasă inconștientă cu cloroform și o duce pe Loretta pe insulă cu avionul lui personal.

Alan, care este îndrăgostit în secret de Loretta, este martor la răpirea ei. El îl recrutează pe Jack Trainer, un fost membru Navy SEAL devenit agent CIA, pentru a se întâlni pe insulă și a coordona o misiune de salvare. Jack, fără niciun ajutor din partea lui Alan, intră în complexul lui Fairfax și o eliberează pe Loretta, dar este împușcat în cap înainte de a ajunge la aeroport, forțându-i pe Loretta și Alan să evadeze în junglă.

Loretta și Alan petrec o zi luptând cu oamenii lui Fairfax înainte de a ajunge într-un sat din apropiere, unde, auzind un cântec popular, Loretta deduce că aceea coroană mult râvnită este ascunsă într-un crov din junglă. Totuși, înainte de a putea pleca în căutarea ei, Fairfax o prinde din nou cu ajutorul polițiștilor corupți, așa că începe o urmărire a lui Alan pentru a o salva pe Loretta. Cei doi sunt nevoiți mai târziu să-l conducă pe Fairfax la locul comorii.

Ajunși în crov, ei descoperă că mormântul nu este un monument al puterii politice a lui Taha și Calaman, ci o ascunzătoare pentru ca regina văduvă să-și plângă soțul. Coroana ei de foc a fost făcută din scoici roșii strânse de el ca semn al dragostei lui pentru ea. Comoara reală a legendei nu a fost o bijuterie neprețuită, ci dragostea de nedespărțit dintre rege și regină.

Înfuriat, Fairfax îi forțează pe Loretta și Alan să intre în mormânt în timp ce vulcanul erupe, dar Rafi, unul dintre oamenii lui Fairfax, se răzgândește și le lasă un levier pentru a-i ajuta să scape înainte de a-l abandona pe Fairfax pe insulă. Beth sosește cu paza de coastă locală și Fairfax este arestat. Următoarea carte a Lorettei, bazată pe aventura ei cu Alan, este un succes, iar ei se sărută la sfârșitul următorului lor turneu de carte.

Într-o scenă de la mijlocul genericului de final, Jack, care a supraviețuit împușcăturii în cap, participă la un curs de yoga alături de Loretta și Alan, surprinzându-i.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Sandra Bullock și Channing Tatum interpretează ca - Loretta Sage și, respectiv, Alan Caprison
  • Sandra Bullock - Loretta Sage, o scriitoare de romane de dragoste de succes, dar deprimată. Bullock o interpretează și pe Dr. Angela Lovemore, eroina din seria ei de cărți.
  • Channing Tatum - Alan Caprison, un fotomodel idiot de copertă pentru romanul Lorettei Orașul pierdut al lui D. Tatum îl interpretează și pe Dash McMahon, eroul din seria ei de cărți.[6]
  • Daniel Radcliffe - Abigail Fairfax, un miliardar englez excentric și criminal căutat, care încalcă legea și o răpește pe Loretta în speranța că ea îl va conduce la comoara pierdută a unui oraș antic, care este prezentată într-una dintre cărțile ei.
  • Da'Vine Joy Randolph - Beth Hatten, editorul Lorettei.
  • Héctor Aníbal - Rafi, unul dintre oamenii lui Fairfax, originar de pe insulă.
  • Thomas Forbes-Johnson - Julian, omul brutal al lui Fairfax.
  • Oscar Nunez - Oscar, un pilot excentric de avion de marfă.
  • Patti Harrison - Allison, managerul rețelelor sociale ale Lorettei.
  • Brad Pitt - Jack Antrenorul, căutător de oameni și om de acțiune.
  • Bowen Yang - Ray, moderatorul conferinței de carte.
  • Joan Pringle - Nana, bunica lui Beth.

În plus, apar: Raymond Lee - ca ofițerul Gomez, Adam Nee - ofițerul Sawyer și Stephen Lang (ca - Slang) - răufăcătorul fantastic imaginat de Loretta în cartea sa.

Producție[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2020, s-a anunțat că Sandra Bullock va juca în filmul Orașul pierdut al lui D (The Lost City of D), cu Aaron și Adam Nee desemnați ca regizori și cu un scenariu de Seth Gordon și Dana Fox, Bullock fiind și producător în numele companiei ei Fortis Films, cu Paramount Pictures ca distributor.[7] Bullock a respins inițial proiectul pentru că a simțit că povestea este „învechită”, deoarece se afla în dezvoltare timp de șapte ani.[8] În decembrie, Channing Tatum a fost ales în rolul principal masculin.[9] Între martie și aprilie 2021, Patti Harrison, Da'Vine Joy Randolph, Daniel Radcliffe, Brad Pitt și Oscar Nunez s-au alăturat distribuției, cu Pitt și Lang în roluri cameo.[10][11][12][13][14]

Filmările principale au început în mai 2021[15] în Republica Dominicană, inclusiv în Samaná, Santo Domingo, Casa de Campo, Monte Plata Province și Pinewood Dominican Republic Studios.[16] Filmările s-au încheiat la 16 august 2021.[17]

Filme asemănătoare[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása, accesat în  
  2. ^ a b film distribution certificate database 
  3. ^ The Lost City (2022) - Financial Information, The Numbers 
  4. ^ The Lost City, Box Office Mojo 
  5. ^ Rubin, Rebecca; Rubin, Rebecca (), Will Sandra Bullock and Channing Tatum’s ‘The Lost City’ Dethrone ‘The Batman’ at the Box Office? (în engleză), Variety 
  6. ^ Sims, David (). „Channing Tatum Reaches Peak Himbo in 'The Lost City'. The Atlantic (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ Kit, Borys; Galuppo, Mia (). „Sandra Bullock to Star in, Produce Romantic Adventure 'The Lost City of D'. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ D'Alessandro, Anthony (). The Lost City Seeing Record Pandemic Opening For Female Driven Comedy With $31M – Sunday Update”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  9. ^ Lang, Brent; Donnelly, Matt (). „Channing Tatum in Final Talks to Join Sandra Bullock in 'The Lost City of D' (EXCLUSIVE)”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Donnelly, Matt (). „Patti Harrison Joins Sandra Bullock, Channing Tatum in Paramount's 'Lost City of D' (EXCLUSIVE)”. Variety. Accesat în . 
  11. ^ Kroll, Justin (). 'Dolemite' Breakout Da'Vine Joy Randolph Joins Sandra Bullock In Paramount's 'Lost City Of D'. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  12. ^ Kroll, Justin (). „Daniel Radcliffe Joins Sandra Bullock In Paramount's 'Lost City Of D'. Deadline Hollywood. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Kit, Borys (). „Brad Pitt Joins Sandra Bullock in Paramount's 'Lost City of D' in Cameo Role (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Rubin, Rebecca (). „Oscar Nunez Joins Sandra Bullock, Channing Tatum in 'Lost City of D' (EXCLUSIVE)”. Variety. Accesat în . 
  15. ^ Longmire, Becca (). „Channing Tatum Poses With Sandra Bullock On Set Of 'Lost City Of D' In First Look Photo”. Entertainment Tonight Canada. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Lights, Camara, Action! Sandra Bullock and Channing Tatum have begun filming "The Lost City of D" in the Dominican Republic”. Casa de Campo Living. . Accesat în . 
  17. ^ Santer, Kristen (). 'The Lost City of D' Wraps Filming, According to Channing Tatum's Sweet and Wet Set Video”. Collider. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]