Onamihime

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Onamihime
Date personale
Născută1541 Modificați la Wikidata
Decedată (61 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiDate Harumune[*][[Date Harumune (daimyo)|​]]
Kubohime[*][[Kubohime |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuNikaidō Moriyoshi[*][[Nikaidō Moriyoshi (samurai of the Sengoku period)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiAshina Moritaka[*][[Ashina Moritaka (daimyo)|​]]
Nikaido Yokichika[*][[Nikaido Yokichika |​]]
Q108320738[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiecomandant militar[*]
politiciană Modificați la Wikidata

Onamihime (阿南 姫, 4 iulie 1541 - 30 august 1602) a fost o Onna-bugeisha și samurai din perioada Sengoku. Era cea dintâi fiică a lui Date Harumune, soră a lui Date Terumune și mătușă a Date Masamune . Ea a fost hegemonul castelului Sukagawa din provincia Mutsu .

Viață[modificare | modificare sursă]

Onamihime a fost căsătorită cu Nikaidō Moriyoshi cu care a avut doi fii, Heishiro și Yukichika. Heishiro a fost trimis ca și ostatic către clanul cu o influentă mai ridicată, clanul Ashina, și a fost adoptat de către Ashina Moritaka .

După moartea lui Moriyoshi și Yukichika, Onamihime a devenit proprietara castelului Sukagawa, prim-reprezentantul clanului Nikaido, luând astfel numele de călugăriță Daijou-in. [1]

Datorită morții tatălui lui ,Date Masamune, Date Terumune în mâinile lui Nihonmatsu Yoshitsugu, Masamune a jurat răzbunare, pornind un atac împotriva lui Nihonmatsu în 1585.

Ea a luptat în bătălia de la Hitotoribashi alături de Ashina, Sōma, Hatakeyama și Satake împotriva clanului Date . Acești aliații au pornit cu 30.000 de soldați spre Castelul Motomiya. Masamune, cu doar 7.000 de soldați, pregătise o strategie defensivă. Onamihime poruncise trupelor sale să atace, dar Masamune s-a folosit de defensiva premeditată, astfel forțele aliate fiind nevoite să se retragă.

În 1588, Onamihime s-a aliat din nou cu Ashina și clanul Sōma pentru a-l anihila pe Date Masamune în bătălia de la Koriyama. [2]

Bătălia de la Suriagehara a început în iulie 1589 unde Date Masamune a neutralizat trupele clanurilor Ashina și Satake, iar datorita biruinței sale,Date, consolidându-și puterea în sudul provinciei Mutsu.

După această victorie, Masamune i-a cerut mătușii sale să se predea, dar ea a refuzat cu tărie. Onamihime și clanul Ishikawa au continuat să reziste opoziției. Ea si-a apărat de una singură castelul de atac, atunci când vasalul său, Hodohara Yukifuji, a trădat clanul Nikaidō în favoarea lui Date, și l-a ajutat pe Masamune să ia controlul asupra Castelului Sukagawa, astfel în 26 octombrie 1589, castelul a decăzut. [3]

Masamune a cruțat viața mătușii sale Onamihime și a escortat-o în siguranță la Castelul Suginome pentru a trăi acolo până la bătrânețe. Cu toate acestea, ea nu avea de gând să trăiască cu asta în suflet, astfel că Onamihime ce îl ura din această cauză pe Masamune, a plecat să locuiască cu Iwaki Tsunetaka, care era un alt nepot.

După moartea sa, ea a mers la Satake Yoshinobu . Clanul Satake s-a aliat cu armata occidentală, iar Onamihime a continuat în bătălia de la Sekigahara . După înfrângerea Armatei de Vest de către Forțele de Est reprezentate de Tokugawa Ieyasu, Clanului Satake i-a fost permisă existența, dar a fost pedepsit. [4]

Clanul Satake a fost mutat la Dewa datorită ordinul lui Tokugawa în 1602, dar pe drumul spre Dewa, în timp ce treceau pe lângă vechiul ei castel din Sukagawa, Onamihime a murit, astfel ea a fost înmormântată acolo, în 1602.

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Onamihime apare în seria de jocurilor video Nobunaga's Ambition(Ambiția lui Nobunaga) .

Vezi de asemenea[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nihon josei jinmei jiten : fukyūban. Haga, Noboru, 1926-, 芳賀登, 1926- (ed. Shohan). Tōkyō: Nihon Tosho Sentā. . ISBN 4820578812. OCLC 41553996. 
  2. ^ Kakiuchi, Kazutaka, 1967-; 垣内和孝, 1967-. Date Masamune to Nan'ō no Sengoku jidai. Tōkyō. ISBN 9784642029384. OCLC 1004223069. 
  3. ^ „Nobiliaire du Japon” (PDF). 
  4. ^ 五本骨扇に月丸. „佐竹氏”. www2.harimaya.com. Accesat în .