Onamihime

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Onamihime
Japanese Crest mitumori Kikkou ni Hanabishi.svg
Onamihime
Date personale
Născută1541 Modificați la Wikidata
Decedată1602 (61 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiecomandant militar[*]
politiciană Modificați la Wikidata

Onamihime (阿南 姫, 4 iulie 1541 - 30 august 1602) a fost o Onna-bugeisha și samurai din perioada Sengoku. Era cea dintâi fiică a lui Date Harumune, soră a lui Date Terumune și mătușă a Date Masamune . Ea a fost hegemonul castelului Sukagawa din provincia Mutsu .

Viaţă[modificare | modificare sursă]

Onamihime a fost căsătorită cu Nikaidō Moriyoshi cu care a avut doi fii, Heishiro și Yukichika. Heishiro a fost trimis ca și ostatic către clanul cu o influentă mai ridicată, clanul Ashina, și a fost adoptat de către Ashina Moritaka .

După moartea lui Moriyoshi și Yukichika, Onamihime a devenit proprietara castelului Sukagawa, prim-reprezentantul clanului Nikaido, luând astfel numele de călugăriță Daijou-in. [1]

Datorită morții tatălui lui ,Date Masamune, Date Terumune în mâinile lui Nihonmatsu Yoshitsugu, Masamune a jurat răzbunare, pornind un atac împotriva lui Nihonmatsu în 1585.

Ea a luptat în bătălia de la Hitotoribashi alături de Ashina, Sōma, Hatakeyama și Satake împotriva clanului Date . Acești aliații au pornit cu 30.000 de soldați spre Castelul Motomiya. Masamune, cu doar 7.000 de soldați, pregătise o strategie defensivă. Onamihime poruncise trupelor sale să atace, dar Masamune s-a folosit de defensiva premeditată, astfel forțele aliate fiind nevoite să se retragă.

În 1588, Onamihime s-a aliat din nou cu Ashina și clanul Sōma pentru a-l anihila pe Date Masamune în bătălia de la Koriyama. [2]

Bătălia de la Suriagehara a început în iulie 1589 unde Date Masamune a neutralizat trupele clanurilor Ashina și Satake, iar datorita biruinței sale,Date, consolidându-și puterea în sudul provinciei Mutsu.

După această victorie, Masamune i-a cerut mătușii sale să se predea, dar ea a refuzat cu tărie. Onamihime și clanul Ishikawa au continuat să reziste opoziției. Ea si-a apărat de una singură castelul de atac, atunci când vasalul său, Hodohara Yukifuji, a trădat clanul Nikaidō în favoarea lui Date, și l-a ajutat pe Masamune să ia controlul asupra Castelului Sukagawa, astfel în 26 octombrie 1589, castelul a decăzut. [3]

Masamune a cruțat viața mătușii sale Onamihime și a escortat-o în siguranță la Castelul Suginome pentru a trăi acolo până la bătrânețe. Cu toate acestea, ea nu avea de gând să trăiască cu asta în suflet, astfel că Onamihime ce îl ura din această cauză pe Masamune, a plecat să locuiască cu Iwaki Tsunetaka, care era un alt nepot.

După moartea sa, ea a mers la Satake Yoshinobu . Clanul Satake s-a aliat cu armata occidentală, iar Onamihime a continuat în bătălia de la Sekigahara . După înfrângerea Armatei de Vest de către Forțele de Est reprezentate de Tokugawa Ieyasu, Clanului Satake i-a fost permisă existența, dar a fost pedepsit. [4]

Clanul Satake a fost mutat la Dewa datorită ordinul lui Tokugawa în 1602, dar pe drumul spre Dewa, în timp ce treceau pe lângă vechiul ei castel din Sukagawa, Onamihime a murit, astfel ea a fost înmormântată acolo, în 1602.

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Onamihime apare în seria de jocurilor video Nobunaga's Ambition(Ambiția lui Nobunaga) .

Vezi de asemenea[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nihon josei jinmei jiten : fukyūban. Haga, Noboru, 1926-, 芳賀登, 1926- (ed. Shohan). Tōkyō: Nihon Tosho Sentā. . ISBN 4820578812. OCLC 41553996. 
  2. ^ Kakiuchi, Kazutaka, 1967-; 垣内和孝, 1967-. Date Masamune to Nan'ō no Sengoku jidai. Tōkyō. ISBN 9784642029384. OCLC 1004223069. 
  3. ^ „Nobiliaire du Japon” (PDF). 
  4. ^ 五本骨扇に月丸. „佐竹氏”. www2.harimaya.com. Accesat în .