Oenopia conglobata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Oenopia conglobata
Oenopia conglobata
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Coleoptera
Familie: Coccinellidae
Subfamilie: Coccinellinae
Gen: Oenopia
Specie: O. conglobata
Nume binomial
Oenopia conglobata
(Linnaeus, 1758)

Oenopia conglobata este o specie de buburuză din familia Coccinellidae) originară din continentele Europa, Asia și Africa. Numele speciei colocvial din germană este de buburuza polopului sau Kugelige ('sferic' sau probabil 'rotund').

Descriere[modificare | modificare sursă]

Adulții acestei specii ating 3,5 până la 5 mm lungime și forma corpului lor este ovală, ușor curbată. Elitrele sunt de culoare roz țipător sau eventual galben pal împărțite de o linie neagră și cu opt pete negre de formă pătratică, ce pot varia în mărime și câteodată chiar îmbinându-se una cu alta. De asemenea, această specie poate să fie complet neagră.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Oenopia conglobata este răspândită în Europa exceptând partea nordică, în Africa de Nord și în regiunile temperate din Asia; nu este întâlnită în Insulele Britanice și în partea nord-vestică. Specia preferă pădurile amestecate de la altitudini joase, fiind găsită adesea pe copaci ca plopul, zada și alte specii din genul Prunus.

Hrănire[modificare | modificare sursă]

Ca multe alte specii de Coccinellidae, adulții și larvele speciei Oenopia conglobata se hrănesc cu afide.

Obiceiuri[modificare | modificare sursă]

Pe perioada anotimpului de iarnă, specia hibernează sub scoarța pomilor, în majoritate sub cea a plopilor, ulmilor, stejarilor și castanilor sălbatici.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Oenopia conglobata
  • Harde, Severa: Der Kosmos Käferführer, Die mitteleuropäischen Käfer, Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co, Stuttgart 2000, ISBN 3-440-06959-1
  • Jiři Zahradnik, Irmgard Jung, Dieter Jung et al.: Käfer Mittel- und Nordwesteuropas. Parey, Berlin 1985, ISBN 3-490-27118-1