Odessa în flăcări

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Odessa în flăcări
Odessa in fiamme

Afișul filmului.
Titlu originalOdessa in fiamme
RegizorCarmine Gallone
ScenaristNicolae Kirițescu
DistribuțieMaria Cebotari, Mircea Axente, George Timică, Silvia Dumitrescu-Timică, Carlo Ninchi, Filippo Scelzo, Olga Solbelli, Rubi D'Alma și Bella Starace Sainati
PremieraFestivalul de film de la Veneția 1942
Premiera în Româniadecembrie 1942
ȚaraItalia, România
Limba originalăitaliană
Disponibil în românădublat în limba română
PremiiFestivalul de la Veneția 1942 Marele Premiu
Prezență online

Odessa în flăcări (sau "Cătușe roșii"), Odessa in fiamme în italiană este un film realizat în anul 1942 într-o coproducție româno-italiană. Filmul a fost regăsit în 2004 întâmplător în arhivele studiourilor Cinecittà din Roma.

Filmul a fost regizat de Carmine Gallone, pe un scenariu de Nicolae Kirițescu. Din distribuție făceau parte actorii români: Maria Cebotari, Mircea Axente, George Timică și Silvia Dumitrescu-Timică, alături de actorii italieni: Carlo Ninchi, Filippo Scelzo, Olga Solbelli, Rubi D'Alma și Bella Starace Sainati.

Filmul a fost prezentat în 1942 la Expoziția Internațională de Artă Cinematografică de la Veneția, unde a câștigat marele premiu.

Filmul Odessa în flăcări, preluat în copie din Italia, a fost recondiționat.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adrian Epure. „„Din culisele cinematografiei". Cum s-a realizat „Cătușe roșii", filmul considerat pierdut timp de 60 de ani și redescoperit într-o cutie de pantofi”. Accesat în 21 feb. 2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)