Obsesia (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Obsesia)
Jump to navigation Jump to search
Heat
Heatposter.jpg
Rating Rating.gif
Gen heist film[*]
film dramatic
Film polițist
Film de acțiune  Modificați la Wikidata
Regizor Michael Mann
Autor Michael Mann
Scenarist Michael Mann  Modificați la Wikidata
Producător Michael Mann
Art Linson
Distribuitor Warner Bros.
Studio Regency Enterprises
Director de imagine Dante Spinotti
Montaj Pasquale Buba
William Goldenberg
Dov Hoenig
Tom Rolf
Muzica Elliot Goldenthal
Distribuție Al Pacino
Robert De Niro
Val Kilmer
Premiera 15 decembrie 1995 (1995-12-15)
Durata 170 de minute
Țara Statele Unite
Filmat în Long Beach, California
California
Malibu, California
Santa Monica  Modificați la Wikidata
Locul acțiunii Los Angeles  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Buget $60 milioane
Încasări $187.436.818[1]
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
Cineplex
cine.gr
elCinema.com
PORT.hu

Obsesia (în engleză Heat) este un film American de acțiune/thriller din 1995 scris și regizat de Michael Mann. Din distribuție fac parte Al Pacino, Robert De Niro și Val Kilmer. Filmul a fost lansat pe 15 decembrie 1995.

De Niro joacă rolul lui Neil McCauley, un spărgător profesionist calm și introvertit în timp ce Pacino este Lt. Vincent Hana, detectiv veteran al LAPD, al cărui temperament exploziv și obsesie față munca sa îl fac să-și neglijeze familia. Conflictul filmului este bazat pe experiențele fostului polițist din Chicago, Chuck Adams în încercarea acestuia de a prinde un criminal pe nume McCaulay în anii '60, de unde și numele personajului lui De Niro.

Filmul este practic un remake al producției L. A. Takedown din 1989, de asemenea scris și regizat de Michael Mann. Obsesia a fost un succes critic și comercial, având încasări de peste 187 milioane $ în toată lumea.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Obsesia este un film polițist de acțiune care se petrece în Los Angeles-ul zilelor noastre și care are în prim plan confruntarea dintre doi bărbați, amândoi cu caractere puternice, dar care luptă de părți diferite ale baricadei. Neil McCauley (Robert de Niro) este un ucigaș profesionist care a petrecut mulți ani în închisoare și care nu vrea să se mai întoarcă în spatele gratiilor. Împreună cu cei trei parteneri ai lui, Christ Shiherlis (Val Kilmer), Michael Cheritto (Tom Sizemore) și Nate (Jon Voight), McCauley a reușit să ducă la bun sfârșit un mare număr de jafuri în Los Angeles și în împrejurimi. Vincent Hanna (Al Pacino) e un detectiv de la secția Jafuri-Omucideri din LAPD, a cărui unică preocupare e să-l prindă pe McCauley. Hanna își consumă întreaga energie pentru a găsi firele care să-l ducă la McCauley, imposibil de identificat după loviturile sale, deci aproape imposibil de prins. Hanna își adulmecă prada în cele mai nesemnificative urme pe care le găsește la locul crimei.

Vârfurile generației '70, Al Pacino și Robert De Niro se întâlnesc față în față pentru prima oară în același cadru. Din tabere diferite, unul polițist, celălalt infractor, cei doi, în ciuda prieteniei, trebuie să se înfrunte. Iar discuția calmă la o masă dintr-un fast food, despre finalul logic, este antologică, demnă de Nașul.

Primire[modificare | modificare sursă]

"Un superpolițist împotriva unui superinfractor! Film-total, de psihologii polifonice, de vieți paralele urmărite simultan. Până și interpreții rolurilor episodice, vreo 70, au ce juca! Conceput, însă, ca o saga tragică și violentă, Obsesia devine lung și obositor... Miezul spectacolului e confruntarea Pacino-De Niro care se mai întâlniseră doar în Nașul..." - Tudor Caranfil - 2003 (Dicționar universal de filme).

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Heat (1985)”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]