O planetă lipsă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Star Trek: Seria animată
„O planetă lipsă”[1]
„One of Our Planets is Missing”
Nr. episoduluiSezonul 1
Episodul 3
ScenaristMarc Daniels
RegizorHal Sutherland  Modificați la Wikidata
Cod producție22007  Modificați la Wikidata
Data difuzării22 septembrie 1973
Durata24 min.  Modificați la Wikidata
Raport de aspect4:3[*]  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
Anul ce-a trecutSemnalul lui Lorelei
Lista episoadelor din Star Trek: Seria animată

O planetă lipsă[1] (titlu original: „One of Our Planets is Missing”) este al 3-lea episod din primul sezon al serialului TV american științifico-fantastic Star Trek: Seria animată. A avut premiera la 22 septembrie 1973 pe canalul NBC.

Episodul a fost regizat de Hal Sutherland[2] după un scenariu de Marc Daniels.[3][2]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Enterprise întâlnește o creatură sub forma unui nor uriaș care se hrănește cu energia planetelor din calea sa. Echipajul își dă seama că se îndreaptă spre planeta Mantilles, pe care se află o colonie a Federației, guvernată de fostul ofițer al Flotei Bob Wesley (care apare în episodul ST/TOS „Computer de ultimă generație”).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Ultima parte este o adaptare după scenariul scris de Marc Daniels, cel care a regizat multe episoade ale seriei originale[4][5].

Nava Enterprise este trimisă să verifice un nor cosmic ciudat care a intrat într-un sistem stelar în care se află planeta locuită Mantilles. Norul se dovedește a fi o entitate vie, care se hrănește cu materie, pe care o convertește în energie. Prima planetă care îi iese în cale, Alondra, este absorbită și dezintegrată și următoarea pe listă pare a fi Mantilles. În timp ce autoritățile de pe planeta locuită încearcă să evacueze cât mai multe persoane posibil, Enterprise intră în "corpul" entității, explorând modul ei de funcționare.

În cele din urmă, Spock reușește să ia legătura mental cu entitatea, arătându-i că este pe cale să distrugă alte forme de viață inteligente. Înțelegând că modul ei de hrănire afectează viața altor ființe inteligente, entitatea decide să părăsească Calea Lactee și să revină în galaxia din care plecase.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Star Trek: Seria animată- Netflix”. www.netflix.com. Accesat în . [nefuncționalăarhivă]
  2. ^ a b DeCandido, Keith R. A. (). „Star Trek The Original Series Rewatch: "One of Our Planets is Missing". Tor.com (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ This story was expanded into a novelette by science-fiction author Alan Dean Foster as part of the collection, Star Trek: Jurnalul 1 (1974) (ISBN: 0-345-24014-6).
  4. ^ Alan Dean Foster, Star Trek, Ed. Teora, 1994, pag. 143
  5. ^ One of Our Planets Is Missing (episod)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]