OTP Bank România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
OTP Bank
TipSocietate cu capital privat
Fondată2004
ȚaraRomânia
SediuBucurești
Număr de stabilimente 95 agenții
Zona deservită România
Oameni cheieUngaria Gyula Fater (CEO)
IndustrieFinanciar-bancară
Profit net55,3 milioane lei (2018)
ProprietarUngaria OTP Bank Nyrt.
Angajați1364 (2018)
Prezență online
www.otpbank.ro

OTP Bank România este o bancă din România, parte a OTP Bank Group din Ungaria, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în Ungaria, Muntenegru, Croația, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia, Serbia și România. În 2018, OTP Bank România deține o rețea teritorială formată din 95 de sucursale, în timp ce numărul de ATM-uri a ajuns la 140 de unități. În același an, numărul clienților se ridică la 358.000, iar cel al angajaților, la 1.364. Banca deține active de 11,1 miliarde de lei, iar profitul după impozitare la finalul anului 2018 este de 55,3 milioane lei.

Obiectiv și strategie[modificare | modificare sursă]

OTP Bank România a construit operațiuni solide în cei 15 ani de prezență pe piața locală, a crescut în mod organic și a reușit să-și consolideze poziția în România, urcând pe locul 9 pe piața bancară, cu o cotă de piață de 2,46%[1] în decembrie 2018.

Strategia OTP Bank România este de a se concentra pe creșterea organică, de a menține stabilitatea și de a contribui la îmbunătățirea unei culturi orientate către client. Concentrarea pe client și generarea de valoare pentru acesta este focusul principal al OTP Bank România iar, ca bancă universală, ea oferă servicii personalizate de calitate pentru a satisface nevoile actuale și viitoare ale clienților.

Management[modificare | modificare sursă]

Din iunie 2019, CEO-ul OTP Bank România este Gyula Fatér[2], executiv cu peste 27 de ani experiență în domeniul bancar, care a condus cu succes de la start-up-uri până la bănci de top din Europa Centrală și de Est. Între 1992 și 2000 a fost CEO al Europool Investment Fund Management, iar în 2000 s-a alăturat Budapest Bank Group în calitate de CEO al Budapest Fund Management, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2014. Între 2006 și 2009 a fost responsabil de supravegherea regională a opt țări, în calitate de Manager de capital și investiții, iar, din 2009, a asigurat și managementul produselor de retail la Budapest Bank. În ultimii patru ani a fost Head of Consumer la aceeași bancă.

Din Directoratul OTP Bank România mai fac parte Roxana Maria Hidan[3], Director General Adjunct al Diviziei de Retail, Mara Cristea, Director General Adjunct, Divizia Finanțe și Planificare, Gáldi György, Director general adjunct, Divizia Creditare și Administrare Risc și Mirică Ioan Dragoș, Director general adjunct, Divizia Corporații.

Linii de business[modificare | modificare sursă]

OTP Bank România este o bancă universală care servește toate segmentele de business de pe piața românească, respectiv, IMM-uri, Persoane Fizice, Persoane Juridice și Profesii Liberale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat și autofinanțat de servicii financiare, care a intrat pe piața financiar-bancară din România în 2004, inițial prin cumpărarea a 99,99% din RoBank, care a devenit ulterior OTP Bank România.

Pe 30 iulie 2014, OTP Bank România a semnat contractul de achiziție a Băncii Millennium, subsidiară a Banco Comercial Portugues. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 39 milioane Euro. Banca Millennium avea aproape 80.000 de clienți și o rețea de 56 de unități și 58 de ATM-uri, cu pondere mare în București.

În timp ce achiziția a fost finalizată în ianuarie 2015, procesul de integrare a fost încheiat în noiembrie 2015. După integrare, cota de piață a OTP Bank România a crescut la aproximativ 2% după active. Numărul total al sucursalelor din România a crescut cu 24 în cursul anului 2015, iar noul portofoliu de clienți a atins peste 426.000 clienți, crescând cu 13% în comparație cu portofoliul anterior achiziției.

În decembrie 2015, OTP Bank România a lansat un program de conversie pentru împrumuturile ipotecare în CHF. Programul sublinia dorința băncii de a restabili relații puternice și sănătoase pe termen lung cu clienții săi, căutând continuu acele soluții pragmatice, adaptate la realitatea economică a pieței. Programul a fost continuat și în 2016, iar peste 70% dintre clienții băncii cu împrumuturi în franci elveției au plătit o rată mai mică din momentul în care au acceptat oferta propusă de bancă. Oferta inițiată de către bancă a însemnat un efort financiar de 425 milioane de lei. 

OTP Bank a crescut în mod organic[4] și a reușit să-și consolideze poziția în piața din România, urcând pe locul 9 pe piața bancară, cu o cotă de piață de 2,46% în decembrie 2018.  

OTP Grup[modificare | modificare sursă]

În România, membrele OTP Group sunt următoarele:

 • OTP Bank România

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup independent din Europa Centrală și de Est, este un furnizor integrat și autofinanțat de servicii financiare, atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice.

 • OTP Consulting România

OTP Consulting România S.R.L oferă servicii pentru sprijinirea investițiilor străine în România, precum și consultanță pentru autoritățile locale și IMM-uri în accesarea fondurilor UE și implementarea proiectelor finanțate.

 • OTP Leasing România

OTP Leasing România IFN S.A. a intrat în luna august 2007 pe piața de profil din România, oferind produse de leasing auto, vehicule comerciale și de echipamente.

 • OTP Asset Management România SAI SA

OTP Asset Management S.A.I. S.A. este o societate de administrare a investițiilor, conform legii 297/2004 privind piața de capital, care va desfășura toate activitățile specifice unei societăți de administrare a investițiilor.

 • OTP Factoring România

OTP Factoring a fost creată pentru a acorda sprijin în rezolvarea problemelor financiare si are ca obiect de activitate administrarea portofoliilor de creanțe achiziționate de la diverse instituții financiar bancare și IFN-uri.

 • OTP Advisors România

OTP Advisors asigură servicii de vânzare directă a produselor de creditare OTP Bank, având o echipă tânără și dinamică, în permanență pregătită să ofere soluții prompte și adaptate nevoilor clienților noștri.

Responsabilitate socială[modificare | modificare sursă]

OTP Bank România contribuie la creșterea gradului de conștientizare a nevoii de educație financiară în comunitatea locală cu ajutorul fundației „Dreptul la Educație”[5], înființată în 2014. Patru ani mai târziu, fundația desfășoară parteneriate cu peste 60 de instituții de învățământ și organizații din sectorul nonguvernamental și privat pentru implementarea cursurilor în întreaga țară. Trainerii fundației „Dreptul la Educație” au împărtășit valorile și cunoștințele OK Center cu peste 4.600 de elevi din 35 de localități.

În 2018, peste 20.000 de persoane interesate de dezvoltarea personală și profesională au vizitat OK Center, primul centru de educație financiară non-formală din România, cifrele depășind estimările inițiale, de 10.000 de vizitatori într-un an. OK Center este inițiativa OTP Bank România și a Fundației Dreptul la Educație de a pune la dispoziția tinerilor și adulților din România un spațiu permanent dedicat activităților de educație financiară prin metode de învățare non-formală.

În același timp, OK Center a găzduit în 2018 un total de peste 1.000 de evenimente dedicate educației financiare și orientării în carieră, conferințe, traininguri și evenimente creative în parteneriat cu ONG-uri, organizații private, antreprenori sau instituții publice. Dintre acestea, 40% constau în modulele de educație financiară ale fundației pentru copii și adulți.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Anelis Baciu. „OTP Bank a închis 2018 cu un profit net de 55,3 mil. lei, în creștere cu 25% față de 2017”. Accesat în . 
 2. ^ Elena Deacu. „Gyula Fatér este noul CEO al OTP Bank România”. Accesat în . 
 3. ^ „Roxana Hidan este noul director general adjunct al Diviziei Retail OTP Bank România”. Accesat în . 
 4. ^ Baciu, Anelis. „Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: Am decis să acordăm o atenție mai mare IMM-urilor și să ne creștem cota de piață pe acest segment. Banca are o perspectivă bună de creștere. Încercăm să mărim volumul activelor, ceea ce ne permite să reducem semnificativ nivelul taxei bancare”. Accesat în . 
 5. ^ „Tinerii au nevoie să învețe”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]