Numerele de înmatriculare auto în Kosovo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Plăcuțe eliberate de Republica Kosovo (RKS) începând cu 2010

În Kosovo, plăcuțele de înmatriculare sunt emise de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Kosovo. De la 1 iunie 2012, toți cetățenii din Kosovo sunt obligați să aibă la mașini plăcuțe cu KS sau RKS. Nerespectarea acestei directive duce la confiscarea plăcuțelor non-kosovare (inclusiv plăcuțele sârbești cu coduri ale districtelor kosovare) și la plata unor taxe. [1][2]

Numerotare[modificare | modificare sursă]

La 6 decembrie 2010 a fost introdusă o nouă formă[3] conținând literele RKS (inițialele Republicii Kosovo) pe un fundal albastru, un număr format din două cifre corespunzătoare districtelor din Kosovo, stema Republicii Kosovo, un număr format din trei cifre și o serie de două litere.[4] Numărul din trei cifre începe de la 101, iar seria de litere de la AA. Plăcuțele cu forma veche emise sub UNMIK vor fi înlocuite pe măsură ce numerele trebuie reînnoite. De la 26 decembrie 2011, plăcuțele RKS vor fi înlocuite temporar cu plăcuțe sârbești atunci când se trece granița disputată spre Serbia.

Cod District
01 Priștina
02 Mitrovica
03 Peć
04 Prizren
05 Uroševac
06 Gnjilane
07 Đakovica

Plăcuțe KS din era UNMIK[modificare | modificare sursă]

Plăcuță emisă de UNMIK în 2001. Deși au fost introduse plăcuțe noi, aceste plăcuțe sunt preferate atunci când se trece granița spre Serbia. Cei care au plăcuțe RKS primesc plăcuțe temporare sârbești.

Aceste plăcuțe au fost emise sub administrația UNMIK din 1999 până în 2010. Începând cu 1 noiembrie 2011, acestea vor continua să fie emise pentru cetățenii care au nevoie să treacă în Serbia, deoarece aceasta din urmă acceptă numai aceste plăci și nu noile plăci RKS . Ele constau dintr-un număr format din trei cifre și o abreviere de două litere KS, care înseamnă "Kosovo", și se încheie printr-un alt număr de trei cifre.

Plăcuțe speciale[modificare | modificare sursă]

  • Plăcuțele vehiculelor de export aveau fundal albastru și scrisul alb.
  • Vehiculele poliției aveau scris roșu.
  • Forța de Protecție a Kosovo aveau literele "FSK", apoi un număr format din trei cifre și sufixul "RKS".
  • Plăcuțele diplomatice ale EULEX au fundal alb-negru. Plăcuțele negre au prefixul "EU" și sufixul "PV", în timp ce plăcuțele albe au prefixul "EU" și sufixul "LEX".
  • Plăcuțele OSCE sunt alb-negru, cu prefixul "OSCE".
  • Plăcuțele NATO au avut fundal albastru și font alb, cu prefixul "KFOR".
  • Plăcuțele UNMIK aveau "UNMIK" în partea de sus și urmate de numere.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ http://www.koha.net/index.php?cid=1,7,42589 Nisi shpërndarja e targave të reja RKS, Koha Ditore, 6 December 2010
  4. ^ http://www.mpb-ks.org/repository/docs/Udhezimi_Regjistrimi_Automj_teve.pdf Arhivat în , la Wayback Machine. ADMINISTRATIVE INSTRUCTION No. 14/2009 – MIA ON VEHICLE REGISTRATION, RKS.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Numerele de înmatriculare auto în Kosovo