Noul val britanic (cinematografie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Noul val britanic (în engleză: British New Wave), reprezintă o mișcare nouă a cinematografiei care are la bază o serie de filme a unor tineri regizori britanici, de la începutul anilor 1950 până pe la mijlocul anilor 1960. Aceste filme au fost realizate aproximativ în aceeași perioadă cu apariția a Nouvelle Vague francez, iar criticii de film britanici au numit aceste filme englezești analog cu traducerea mot à mot din franceză a expresiei.

Tema acestor filme este preponderent viața clasei muncitoare din nordul Angliei. În cele mai multe cazuri erau filme realizate în alb/negru și s-a încercat să fie prezentate cu un realism aproape documentar, numit Kitchen Sink Realism .[1] (trad.: realism de chiuvetă de bucătărie).

Pentru prima oară autorii și cineaștii au dat atenție în istoria culturii britanice oamenilor mărunți, povestind despre drame zilnice obișnuite. Aceasta a durat aproximativ pană prin 1965, când au început să apară filme de comedie și acțiune ușoare ca James Bond sau filmele cu Norman Wisdom, care au acaparat sălile cinematografelor.

Regizori importanți din Noul val[modificare | modificare sursă]

Actori importanți din Noul val[modificare | modificare sursă]

Filme importante din Noul val[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Walker, John: Kitchen Sink School. Glossary of Art, Architecture & Design since 1945, 1992, 3. Aufl. 2012.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Noul val britanic (cinema) la Wikimedia Commons