Nikolai Zubov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikolai Zubov
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Novodevici[*] Modificați la Wikidata
CopiiBoris Nikolaevici Zubov[*][[Boris Nikolaevici Zubov |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
oceanograf[*]
polar explorer[*][[polar explorer (explorer of arctic or antarctic regions)|​]]
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materSeventh St. Petersburg Gymnasium[*][[Seventh St. Petersburg Gymnasium |​]]
Pervîi kadetski korpus[*][[Pervîi kadetski korpus |​]]
Morskoi kadetski korpus[*][[Morskoi kadetski korpus (cadet academy in Saint Petersburg, Russia)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieGheograficeski fakultet MGU[*][[Gheograficeski fakultet MGU (faculty of Moscow State University)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Războiului Patriotic cl. I[*]
medal «Za oboronu Sovetskogo Zapolearia»[*][[medal «Za oboronu Sovetskogo Zapolearia» (military decoration of the Soviet Union)|​]]
orden Sveatoi Annî 3-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 3-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
orden Sveatoi Annî 4-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 4-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
Ordinul Sfântului Stanislav, clasa III[*]
zaslujennîi deiatel nauki i tehniki RSFSR[*][[zaslujennîi deiatel nauki i tehniki RSFSR (honorary title in the USSR and Russia)|​]]
Medalia „Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic 1941–1945”[*]  Modificați la Wikidata

Nikolai Zubov (n. , Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Moscova, RSFS Rusă, URSS; în rusă Николай Зубов) a fost un ofițer naval rus, inginer, geograf, oceanograf și explorator polar.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Lipcani (acum oraș din raionul Briceni, Republica Moldova) din ținutul Hotin, gubernia Basarabia a Imperiului Rus, în familia unui ofițer de cavalerie care a participat la războiul ruso-turc din 1877-1878. A studiat la Sankt Petersburg și a decis la 16 ani să devină ofițer de marină. În 1901, a intrat în Corpul de cadeți de marină, iar în 1904, a participat ca soldat la războiul ruso-japonez. S-a distins la bătălia de la Tsushima, unde a fost grav rănit. La întoarcere, a fost decorat cu Ordinul Sfântului Stanislav și Ordinul Sfânta Ana.

În 1910, a obținut o diplomă în hidrografie de la Academia de Marine și a participat la o expediție spre Novaia Zemlea (1912). În 1914, a primit o diplomă în oceanografie, în același în care a izbucnit primul război mondial, a fost numit căpitan și a comandat un distrugător în Marea Baltică. Deja ca locotenent al marinei, în octombrie 1915 a comandat un submarin din clasa Kaiman reușind să captureze un pachebot german. A fost decorat din nou cu Ordinul Sfânta Ana și a fost promovat în decembrie 1915 la căpitan de rangul doi.

Ulterior, ca locotenent-colonel a fost promovat la nivel de amiral în timpul Revoluției din octombrie. A fost exilat de sovietici în 1924 la închisoarea Cerdîn, unde a stat patru ani. A fost din nou arestat în 1930, și închis la închisoarea Butîrka.

În 1931 a fost eliberat și numit în fruntea unei expediții oceanografice sovietice, iar în 1932 a ocolit pe la nord arhipelagul Franz Josef, unde a demonstrat că insulele Eva-Liv erau una și aceeași insulă.

În 1935, a participat la expediția lui Gheorghi Ușakov în Arctica pe un spărgător de gheață, unde a colectat o mare colecție de organisme, sedimente și probe marine.

A devenit doctor în științe geografice în 1937, publicând numeroase studii și o teză despre Arctica. În 1939, a călătorit pe Marea Kara și a devenit șef de cabinet în Arctica în timpul celui de-al doilea război mondial. În 1943, a fost numit director adjunct al Direcției Generale a Rutei Mării Nordului, apoi, în 1944, șef al Institutului Oceanografic Federal și în 1945, a primit titlul de amiral inginer.[4]

A predat ca profesor de hidrologie la Universitatea de Stat din Moscova (1948), în 1953 a fost numit ministru al oceanografiei, dar a refuzat postul. A rămas profesor până la moartea sa în 1960. Este înmormântat în cimitirul Novodevici din Moscova.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Зубов Николай Николаевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  2. ^ Зубов Николай Николаевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Igor S. Zonn; Andrey G. Kostianoy; Aleksander V. Semenov (). The Western Arctic Seas Encyclopedia. Springer International Publishing. pp. 471–473. ISBN 978-3-319-25581-1. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Зубов Н. Н. Отечественные мореплаватели — исследователи морей и океанов. — М.: Географгиз, 1954. — 476 с. — 10 000 экз.
  • Les Musées scientifiques : Scientific museums, 1938, p. 34
  • Frederick A. Milan, The Human Biology of Circumpolar Populations, 1980, p. 170
  • Barbara Charton, A to Z of Marine Scientists, 2009, p. 191
  • Зубов Н. Н. Седовцы. — М.: Издательство детской литературы ЦК ВЛКСМ, 1940. — 96 с. — 25 000 экз.
  • Sverker Sörlin, Science, Geopolitics and Culture in the Polar Region, 2013