Nicolae Dumitru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte persoane cu numele Nicolae Dumitru, vedeți Nicolae Dumitru (dezambiguizare).

Nicolae Dumitru (n. 1940) este un politician din România. Din 2000 până în iunie 2012 a fost primarul municipiului Galați.

Dumitru Nicolae este de profesie inginer energetician. A fost director de uzină, director adjunct și director general al Combinatului Siderurgic din Galați. Extrem de popular printre gălățeni,[necesită citare] a rămas în istoria Combinatului ca directorul care a prețuit munca salariaților, le-a oferit locuințe și locuri de muncă pentru copii, i-a trimis la cursuri de perfecționare, le-a indexat permanent salariile, evitând convulsiile sociale.

Provine dintr-o familie din Hîrșova, jud. Constanța. Tatăl său a fost unul dintre liderii PNL Brătianu din Constanța. Acesta a a fost arestat pentru convingerile sale politice de puterea comunistă, averea le-a fost confiscată, iar familia a fost trimisă cu domiciliul forțat la Râmnicu Sărat. Deși avea un dosar prost, rezultatele școlare foarte bune i-au oferit șansa să urmeze Facultatea de energetică București. Detașat inițial la Comănești, Dumitru Nicolae vine la Galați după inființarea Combinatului. Înainte de Revoluție a fost membru PCR. Fiind un inginer capabil, a fost promovat director de uzină. După Revoluție a refuzat să intre în politică pînă în 1996, fiind printre puținii foștii membri PCR care au respectat punctul 8 al Proclamației de la Timișoara. A fost pentru o scurtă perioadă consilier județean și ulterior Președinte al Consiliului Județului Galați. Este președintele Organizației municipale a PSD Galați.