Sari la conținut

Nicolae Botgros

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae Botgros
Date personale
Născut (71 de ani) Modificați la Wikidata
Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLidia Bejenaru () Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieviolonist
dirijor Modificați la Wikidata
Activitate
Instrument(e)vioară  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul național „Pentru Merit”
Ordinul Republicii
Artist al poporului din RSS Moldovenească ()
Medalia „Mihai Eminescu”  Modificați la Wikidata

Nicolae Botgros (n. , Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, RSS Moldovenească, URSS) este un dirijor din Republica Moldova.

Copilărie și studii

[modificare | modificare sursă]

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (azi Republica Moldova), într-o familie de lăutari.

Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, lui Nicolae revenindu-i toba.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii.

Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.

Activitate artistică

[modificare | modificare sursă]

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.

În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. etc.

Premii și distincții

[modificare | modificare sursă]

În 2014, Botgros a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria B - „Muzică”, în calitatea sa de director artistic și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”.[1]

Pe 29 martie 2021, a fost decorat, alături de alte personalități, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, de către președintele României Klaus Iohannis.[2]

Viață personală

[modificare | modificare sursă]

Când învăța la Soroca, Nicolae Botgros a întâlnit-o pe Lidia Bejenaru, cu care s-a căsătorit când ambii aveau câte 19 ani. Au un singur copil, interpretul de muzică populară Cornel Botgros. Aceștia au fost căsătoriți până la moartea Lidiei, în 2021.

  1. ^ Fierbințeanu, Cristian (). „Băsescu a decorat mai multe personalități din Republica Moldova printre care Druc, Chirtoacă și Botgros”. Mediafax. Accesat în . 
  2. ^ „Decret de decorare semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis”. . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]