Nicolae Bordașiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Nicolae Bordasiu ( *22 mai1924, Sabolciu, Bihor - † 9 noiembrie 2018, Bucuresti ) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste, farmacist, preot și profesor de teologie.Este înmormântat la Cimitirul Mănăstirii Cernica.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 22 mai 1924 în satul Sabolciu din județul Bihor. Tatăl, Gheorghe Bordasiu, a fost învățător și preot, iar mama, Maria - nepoată a Mitropolitului Vasile Mangra, a fost casnică. Scoala primara a făcut-o în Sabolciu, apoi la Oradea unde a studiat la liceul Gojdu.

A terminat liceul în orașul Beiuș. Pe perioada liceului indeplineste functia de pedagog la internatul ortodox de baieți. După terminarea liceului urmeaza cursurile Facultăților de Farmacie și Teologie din București, avand ca profesori la Teologie pe Gala Galaction, Tudor Popescu. Colegi de facultate i-au fost mitropoliții- Valeriu Anania, Antonie Plămădeală.

A înființat Asociația Tineretului Ortodox Studențesc (ATOS), indeplinind functia de președinte. A frecventat Mănăstirea Antim din București, unde aveau loc întâlnirile grupului Rugul Aprins. Pentru acest lucru a fost condamnat la 20 de ani de munca silnica de regimul comunist fiind deținut politic între 1955-1964.

După eliberare a lucrat la Institutul Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru întâia oară în România gama globulina.

In 1968 Patriarhul Justinian il numeste profesor la Seminarul Teologic din București. Tot el il hirotoneste diacon și apoi preot în 30 noiembrie 1969. Urmeaza studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, avand profesor indrumator pe părintele Dumitru Stăniloae. În 1973 pleaca la studii la Paris unde obține la Institutul Catolic un titlu de doctor in teologie. Se intâlneste cu Cioran. Revine în țară ca profesor la seminar (1975) până în octombrie 1981, când este transferat la Biserica Sfântul Silvestru, alaturi de Constantin Galeriu.

Din 2003-2010 indeplineste functia de paroh al Bisericii Sf. Silvestru.

Părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste, a trecut la cele veșnice vineri seară, 9 noiembrie 2018.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

1973- Doctor in teologie

Iconom stavrofor al BOR

2017 - Crucea Patriarhală.


Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

[[1]] dr. Stelian Gombos, Bucuresti, 6 august 2015 [[2]], Marina Constantinoiu, 9 noiembrie 2018

Bibliografie

https://miscareaderezistenta.ro/actualitate/a-murit-parintele-nicolae-bordasiu-de-la-biserica-silvestru-a-fost-detinut-in-inchisorile-comuniste-48206.html