Ngô Bảo Châu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ngô Bảo Châu
Ngo Bau Chau MFO.jpg
Ngô Bảo Châu în 2007
Date personale
Născut (45 de ani)
Hanoi, Vietnam
Naționalitate vietnamez, francez
Cetățenie Flag of France.svg Franța
Flag of Vietnam.svg Vietnam Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
profesor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu matematician
Instituție Universitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
Alma Mater École Normale Supérieure
University of Paris-Sud[*]  Modificați la Wikidata
Organizații Universitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
Conducător de doctorat Gérard Laumon
Cunoscut pentru demonstrarea lemei fundamentale
Societăți American Mathematical Society[*]
Academia Americană de Arte și Științe[*]
Academia Franceză de Științe  Modificați la Wikidata
Premii Premiul Clay (2004)
Premiul Oberwolfach (2007)
Medalia Fields (2010)
Prezență online

Ngô Bảo Châu (n. 28 iunie 1972, Hanoi) este un matematician vietnamez și francez, specializat în teoria numerelor. A fost laureat cu Medalia Fields în 2010.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Hanoi, în Vietnamul de Nord, în timp Războiului din Vietnam. Tatăl său era un medic, iar mama o profesor de medicină. A fost admis într-o clasă specializată în matematică din Gimnaziul Trưng Vương, apoi la Școala Superioară de Științe Naturale, un liceu pentru tineri talentați din cadrul Universități Naționale din Hanoi.[1] A câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în 1988 și în 1989, obținând nota maximală la cea de-a două participație.[2]

În anul 1990 a primit o bursă de la Universitatea „Pierre et Marie Curie” în Paris, dar a ales să susțină concursul de admitere pentru studenții străini de la Școala Normală Superioară din Paris, fiind admis pe locul întâi în 1992.[3] Și-a susținut teza de doctorat în 1997, sub conducerea lui Gérard Laumon, despre lema fondamentală Jacquet-Ye.

În 1998 a fost numit cercător la Laboratorul „Analiză, geometrie și aplicații” (LAGA) din cadrul al Centrului Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS).[1] În 2004 a devenit profesor universitar la Universitatea Paris Sud (Orsay). În același an, a obținut titlul de profesor universitar în Vietnam — de-a lungul carierei a dezvoltat relațiile științifice dintre cele două țări, înființând un masterat internațional la Hanoi. Din 2007 până în 2010 a lucrat la Institutul pentru Studii Avansate (IAS) din cadrul Universități Princeton. Din 2010 este profesor universitar la Universitatea din Chicago.[1] În același an a dobândit cetățenie franceză.[4]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Este specializat în teoria reprezentărilor și forme automorfe, un domeniu al teoriei numerelor care studiază proprietăți ale divizibilității numerelor întregi. În 2004 a obținut Premiul Clay, împreună cu Gérard Laumon, pentru demonstrarea pentru grupurile unitare a „lemei fundamentale”, pe care se bazează programul Langlands. În 2009 a publicat dovada completă. Pentru acest rezultat a primit cea mai înaltă distincție în matematică, Medalia Fields, în cadrul conferinței ICM din 2010 organizate în Hyderabad, India.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Ngô Bảo Châu, Médaille Fields 2010” (în franceză). Universitatea Paris 13. 
  2. ^ Ngô Bảo Châu”. Olympiade Internationale de Mathématiques. https://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=1573. 
  3. ^ Les normaliens médaillés Fields” (în franceză). Școala Normală Superioară. http://www.math.ens.fr/Les-normaliens-Medailles-Fields-5. 
  4. ^ Jean-Luc Nothias (19 august 2010). „Deux Français parmi les lauréats de la médaille Fields”. Le Figaro. http://www.lefigaro.fr/sciences-technologies/2010/08/19/01030-20100819ARTFIG00478-deux-francais-parmi-les-laureats-de-la-medaille-fields.php. 
  5. ^ The Work of Ngô Bao Châu”. International Congress of Mathematicians. 2010. http://www.icm2010.in/prize-winners-2010/fields-medal-ngo-bao-chau.