Nervul peroneal comun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nervul fibular comun (peroneal)

Nervii extremității inferioare drepte Vedere posterioară. (Fibular comun etichetat la centru dreapta.)
Detalii
LatinăNervus fibularis communis,
Nervus peroneus communis
De lasacral plexus via sciatic nerve (L4-S2)
Până laDeep fibular nerve and Superficial fibular nerve
InnervatesAnterior compartment of leg, lateral compartment of leg, extensor digitorum brevis
Resurse externe
Gray'sp.964
TAA14.2.07.047
FMA19039
Terminologie anatomică

Nervul peroneal comun (denumit și nervul fibular comun, nervul popliteal extern, sau nervul popliteal lateral) este un nerv din piciorul inferior care oferă senzație asupra părții posterolaterale a piciorului și a articulațiilor genunchiului. Se împarte la genunchi în două ramuri terminale: nervul peroneal superficial și nervul peroneal profund, care inervează mușchii compartimentelor laterale și anterioare ale piciorului respectiv. Când nervul peroneal comun este deteriorat sau comprimat, poate avea loc scăderea piciorului⁠(d).

Origine[modificare | modificare sursă]

Nervul peronier comun este ramura de bifurcație laterală a nervului ischiadic. Originea metamerică a fibrelor sale este L4-S2.

Traiect și raporturi[modificare | modificare sursă]

De la origine are un traiect descendent și spre lateral, medial de mușchiul biceps femural, apoi între tendonul acestuia și gastrocnemianul lateral. Înconjoară capul fibulei, în contact direct cu acesta, fiind acoperit de mușchiul peronier lung și se împarte în nervii peronier superficial și peronier profund.

Ramuri[modificare | modificare sursă]

Nervul sural cutanat lateral[modificare | modificare sursă]

Se desprinde în traiectul nervului peronier comun în regiunea poplitee și trece peste m. gastrocnemian lateral ajungând pe fața laterală a genunchiului și inervând tegumentul de la acest nivel.

Ramura comunicantă peronieră[modificare | modificare sursă]

Se desprinde în dreptul capului fibulei și se alătură nervului sural medial pentru a forma nervul sural.

Nervul peronier profund[modificare | modificare sursă]

Se desprinde între mușchiul peronier lung și fibulă și perforează apoi septul intermuscular anterior al gambei. Se așează profund de mușchiul extensor lung al degetelor, între acesta și membrana interosoasă. În treimea mijlocie a gambei se alătură vaselor tibiale anterioare pe care le încrucișează dinspre lateral spre medial. Împreună cu acestea formează mănunchiul vasculo-nervos tibial anterior. Ajuns la nivelul articulației talo-crurale, trece pe sub retinaculul extensorilor și apoi se împarte în nervii digitali dorsali ai piciorului pentru fetele adiacente ale degetelor 1-2.

Nervul peronier profund da ramuri musculare pentru mușchii anteriori ai gambei și pentru mușchii dorsali ai piciorului.

Nervul peronier superficial[modificare | modificare sursă]

Are un traiect descendent printre mușchii peronier lung și scurt. Devine superficial în treimea inferioară a gambei unde se împarte în următoarele ramuri:

  • ramuri musculare: se distribuie mușchilor peronieri
  • nervul cutanat dorsal medial al piciorului: trece anterior de articulația talo-crurală și retinaculul extensorilor. Are un traiect paralel cu al tendonului mușchiului extensor lung al halucelui. Se împarte în nervii digitali dorsali ai piciorului care se distribuie feței dorso-mediale a degetului 1 și a fețelor alăturate a degetelor 2-3.
  • nervul cutanat dorsal intermediar al piciorului: străbate lateral fața dorsală a piciorului și se împarte în nervii digitali dorsali ai piciorului care se distribuie fețelor adiacente ale degetelor 3-5.

Autopsie[modificare | modificare sursă]

Prima autopsie înregistrată

Anatomiștii sunt învățați să nu împartă acest nerv în timpul dezvelirii sale. (Având în vedere faptul că cei mai mulți dintre ei exploatează aceste cunoștințe în timpul practicii lor chirurgicale.)[1]

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text aflat în domeniul public, preluat din pagina 964 a ediției 20 a Gray's Anatomy (1918)

  1. ^ https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2008/01/07.pdf "Na poranění se podílejí lékaři všech oborů, nejvíc přirozeně poškozují periferní nervy chirurgové."

Legături externe[modificare | modificare sursă]