Nervul peroneal comun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Origine[modificare | modificare sursă]

Nervul peronier comun este ramura de bifurcație laterală a nervului ischiadic. Originea metamerică a fibrelor sale este S4-L2.

Traiect și raporturi[modificare | modificare sursă]

De la origine are un traiect descendent și spre lateral, medial de mușchiul biceps femural, apoi între tendonul acestuia și gastrocnemianul lateral. Înconjoară capul fibulei, în contact direct cu acesta, fiind acoperit de mușchiul peronier lung și se împarte în nervii peronier superficial și peronier profund.

Ramuri[modificare | modificare sursă]

Nervul sural cutanat lateral[modificare | modificare sursă]

Se desprinde în traiectul nervului peronier comun în regiunea poplitee și trece peste m. gastrocnemian lateral ajungând pe fața laterală a genunchiului și inervând tegumentul de la acest nivel.

Ramura comunicantă peronieră[modificare | modificare sursă]

Se desprinde în dreptul capului fibulei și se alătură nervului sural medial pentru a forma nervul sural.

Nervul peronier profund[modificare | modificare sursă]

Se desprinde între mușchiul peronier lung și fibulă și perforează apoi septul intermuscular anterior al gambei. Se așează profund de mușchiul extensor lung al degetelor, între acesta și membrana interosoasă. În treimea mijlocie a gambei se alătură vaselor tibiale anterioare pe care le încrucișează dinspre lateral spre medial. Împreună cu acestea formează mănunchiul vasculo-nervos tibial anterior. Ajuns la nivelul articulației talo-crurale, trece pe sub retinaculul extensorilor și apoi se împarte în nervii digitali dorsali ai piciorului pentru fetele adiacente ale degetelor 1-2.

Nervul peronier profund da ramuri musculare pentru mușchii anteriori ai gambei și pentru mușchii dorsali ai piciorului.

Nervul peronier superficial[modificare | modificare sursă]

Are un traiect descendent printre mușchii peronier lung și scurt. Devine superficial în treimea inferioară a gambei unde se împarte în următoarele ramuri:

  • ramuri musculare: se distribuie mușchilor peronieri
  • nervul cutanat dorsal medial al piciorului: trece anterior de articulația talo-crurală și retinaculul extensorilor. Are un traiect paralel cu al tendonului mușchiului extensor lung al halucelui. Se împarte în nervii digitali dorsali ai piciorului care se distribuie feței dorso-mediale a degetului 1 și a fețelor alăturate a degetelor 2-3.
  • nervul cutanat dorsal intermediar al piciorului: străbate lateral fața dorsală a piciorului și se împarte în nervii digitali dorsali ai piciorului care se distribuie fețelor adiacente ale degetelor 3-5.