Neon Genesis Evangelion

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Neon Genesis Evangelion
新世紀エヴァンゲリオン
(Shin Seiki Evangelion)
Vârstă țintăShōnen, Seinen
GenMecha, Apocaliptic/Post-apocaliptic, Dramă
Anime
RegizorHideaki Anno
StudioGainax
Tatsunoko Productions
Production I.G
MOVIC
Star Child
Deținator licențăADV Films (seria TV)
Manga Entertainment (filme)
Difuzat inițial peJaponia TV Tokyo, Animax
Difuzat prima data între4 octombrie, 199527 martie, 1996
Nr episoade26
Manga
AutorYoshiyuki Sadamoto
EdituraKadokawa Shoten
Publicat înShōnen Ace
Publicat întreFebruarie 1995 – continuă
Nr. de volume11
Filme

Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン Shin Seiki Evangerion?), cunoscut ca NGE, Eva, sau Evangelion, este un succes comercial,[1] recunoscut de critici,[2] și un popular anime japonez, care a început în octombrie 1995; seria a lansat cunoscuta franciză Neon Genesis Evangelion. Este considerat unul din cele mai importante și influente serii anime al tuturor timpurilor.[3] Seria anime a fost creat de Gainax, scrisă și regizată de Hideaki Anno, și co-produsă de TV Tokyo și Nihon Ad Systems (NAS).

Evangelion este o serie mecha apocaliptică de acțiune care are în prin plan eforturile organizației paramilitare Nerv de a lupta împotriva unor ființe cunoscute drept Îngeri, folosind mecha gigantice denumite Evangelions care sunt pilotate de un grup select de adolescenți, printre care și protagonistul protagonist seriei.

Evenimente din serie fac referire la simbologie Judeo-Creștină din Geneză și alte lucrări Biblice.[4] Episoadele de mai târziu trec la psihoanaliza personajelor principale, care suferă de diferite probleme emoționale și boli mintale;[5][6] natura existenței și realitatea fiind discutate într-un mod face ca Evangelion să fie caracterizat drept o "fantezie postmodernistă".[7] Hideaki Anno, regizorul seriei anime, a suferit de depresie clinică înainte de a crea seria, iar aspectele psihologice ale serialului se bazează pe experiențele personale are regizorului în a învinge boala.[8]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Evangelion a încasat peste 150 miliarde de yeni, sau aproximativ 1.2 miliarde USD. Într-o discutie la Tekkoshocon 2006, Matt Greenfield a afirmat ca Evangelion a încasat 2 miliarde USD; Takeda 2002 repeta ca "se vinde bine și azi." (pg 166).
  2. ^ pg 424, Napier 2002; vezi și Wong 1996
  3. ^ „文化庁メディア芸術祭10周年企画アンケート日本のメディア芸術100選 結果発表” (în japoneză). Plaza.bunka.go.jp. Accesat în . 
  4. ^ pg 424 Napier 2002
  5. ^ Azuma 4
  6. ^ Anno, Protoculture Addicts 43.
  7. ^ pg 419 Napier 2002
  8. ^ Sadamoto, Yoshiyuki (1998) [[[1995]]]. „What were we trying to make here?”. Neon Genesis Evangelion, Vol. 1. Eseu de Hideaki Anno; trandus de Mari Morimoto, adaptare în engleză de Fred Burke. San Francisco: VIZ Media LLC. pp. 170–171. ISBN 1-56931-294-X.  Parametru necunoscut |origmonth= ignorat (ajutor); Verificați datele pentru: |date= (ajutor)