Neneți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regiunea de tundră din Siberia este habitatul neneților


Neneții (rusă ненцы, denumirea istorică „samoiți” sau "samoiezi") sunt un popor indigen care numără ca. un număr de 45.000 de locuitori, care trăiesc în nord-estul Europei, și nord-vestul Siberiei, cea mai mare parte din ei fiind în Districtul autonom Iamalia-Neneția și Regiunea Neneția o regiune autonomă din Federația Rusă. Ocupația de bază a acestui popor nomad este creșterea renilor și vânătoarea. Neneții vorbesc limba neneț ( supranumită și ca limba nențească sau limba samoiezilor). De asemenea printre neneți este răspândită limba komi (în special o vorbesc acei neneți care s-au născut ori locuiesc în Republica Komi). Limba neneț (limba samoiților) este dezbinată în două dialecte:

  • Dialectul de tundră (ca. 20.000)
  • Dialectul de pădure (ca. 1500)

Deși, dialectul de pădure este doar o varietate a limbii neneț, totuși este cu mult diferit de norma literară a limbii samoiților, deoarece conține o grămadă de regionalisme care se folosesc doar în regiunea pădurii. De aceea înțelegerea între purtătorii acestor două dialecte este complicată.

Neneții (Samoiezi/Samoiți) în al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Neneții (Samoiezi) au participat în acțiunile militare celui de-al doilea război mondial, luptând umăr la umăr cu sovieticii împotrivă finlandezelor (suomi). În zilele grele ale războiului samoiții transportau soldați răniți de pe frontul din Carelia (nord-vestul URSS), aprovizionau frontul cu hrană necesară și muniție cu ajutorul renilor. Samoiții au făcut o contribuție enormă la apropierea victoriei, astfel încât autoritățile Districtului autonom Neneția au hotărât să perpetueze isprăvile bravilor ostași samoiți și au ridicat un monument în memoriam celor decedați pe câmpul de luptă. Actualmente, acest monument se află la Narian-Mar (reședința districtului autonom Neneția).

Monumentul ostașilor samoiți ridicat la Narian-Mar
Ostași samoiți în timpul celui de-al doilea război mondial
Un neneț în tundră din regiunea Iamalia-Neneția
Cium (Cort) locuința națională a neneților (samoiților)
Neneții (Samoiții) lângă locuința lor națională
Neneții (Samoiții) la un festival cultural

Lucruri interesante despre neneți (samoiezi)[modificare | modificare sursă]

În cel mai apropiat viitor acest popor nenumeros are potențialul să restructureze districtul său autonom într-o republică autonomă. Conform legilor Federației Ruse, orice popor care trăiește pe teritoriul Rusiei și are populație peste 50.000 de oameni are dreptul să creeze o Republica. Cum a fost menționat mai sus, actualmente, samoiezii constituie 45.000 de oameni. Astfel, de exemplu, ei utilizează generatoare ca o alternativă electricității. Pentru comunicare neneții (samoiezi) de regulă utilizează telefoane prin satelit. De asemenea ei au iluminarea electrică în corturi și televizoare. Majoritatea neneților adesea folosesc motosanii scumpe de marca Yamaha etc. ca mijloc de transport. În limba samoiezilor pentru definirea cuvântului ZĂPADĂ există circa 40 de cuvinte.

Samoiezii în clipuri românești[modificare | modificare sursă]

Relativ recent, pe data de 15 ianuarie 2017 cântăreț Ionel Istrati (român basarabean) a lansat un nou video clip supranumit "Кто я есть?" (Cine sunt eu?). Filmările videoclipului respectiv au fost realizate în Districtul autonom Iamalia-Neneția în care au nimerit și reprezentanții acestui popor indigen.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

https://www.youtube.com/watch?v=HCQeiZyPZ58 https://meaptulcea.wordpress.com/2014/02/15/lumea-care-dispare-nenetii/