Nate Dogg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nate Dogg
Date personale
Nume la naștereNathaniel Dwayne Hale
Născut19 august 1969, Long Beach, California, SUA
Clarksdale⁠(d), Mississippi, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (41 de ani) , Long Beach, California, SUA
Long Beach, California, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatForest Lawn Memorial Park[*][[Forest Lawn Memorial Park (cemetery in Glendale, California)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[3] (insuficiență cardiacă[4]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupație
  • Cântăreț
  • textier[1]
  • rapper
  • actor
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Gen muzical
Ani de activitate1990–2008[2]
Case de discuriDeath Row Records
Atlantic Records
Doggy Style Records[*]
Elektra Records  Modificați la Wikidata
Colaborare cu
Discografie
Listă completăNate Dogg discography[*][[Nate Dogg discography (Discography)|​]]  Modificați la Wikidata

Nathaniel Dwayne Hale (n. , Clarksdale⁠(d), Mississippi, SUA – d. , Long Beach, California, SUA), cunoscut mai bine după numele de scenă Nate Dogg, a fost un cântăreț, textier, rapper, și actor american.

Viața și cariera[modificare | modificare sursă]

Nate Dogg s-a născut și trăit în Long Beach, California.[8] A început să cânte din copilărie la New Hope Baptist Church în Long Beach și la Life Line Baptist Church în Clarksdale, Mississippi, unde tatăl său (Daniel Lee Hale) era pastor.[9] La 16 ani a renunțat la liceu și s-a înrolat în United States Marine Corps,[10] unde a servit pentru trei ani.

A fost prieten și partener în rap cu: Snoop Dogg, Warren G, RBX, Daz Dillinger și a fost văr cu Butch Cassidy și Lil' ½ Dead. Nate, Snoop Dogg și Warren G, făceau parte toți din gașca Rollin 20 Crips, ei formând un trio care se numea 213,[11] care și-a înregistrat primul demo în spatele la cunoscuta casă de discuri V.I.P în Long Beach. Demoul a fost mai târziu ascultat la o petrecere de Dr. Dre, care a fost impresionat de vocea lui Nate Dogg.

Nate Dogg a debutat în albumul The Chronic. Cântând în ceea ce a devenit mai târziu stilul său, el a fost bine primit de fani și critici deopotrivă, iar în 1993 a semnat cu Death Row Records. Nate Doog a apărut și pe „Indosmoke” al lui Mista Grimm cu Warren G. Apoi în 1994 a produs primul lui hit single „Regulate” cu Warren G. Nate Dogg a apărut și în multe din lansările lui 2-Pac, incluzând chiar și albumul făcut în colaborare cu Thug Life: Volume I. În 1998, după o perioadă tumultoasă la Death Row Records, a lansat un alt album. Dublul album a fost intitulat G-Funk Classics Vol.. 1 & 2 și a fost urmat până la sfârșitul anului 2001 cu Music & Me la Elektra Records. Music & Me a ajuns pe locul 3 în topurile hip-hop din Billboard în 2001.[12]

În 2002, Nate Dogg a apărut într-un episod cu celebrități al The Weakest Link, ajungând pe locul trei înainte de a fi eliminat de Xzibit și Young MC.[13]

Nate Dogg a fost arestat în Arizona, în aprilie 2002 și a fost acuzat de infracțiuni care aveau legătură cu arme de foc și droguri.[14] El a pledat vinovat în mai 2002 și a fost ulterior eliberat condiționat și condamnat la muncă în folosul comunității.[15] I s-a ordonat de asemenea să participe la sesiunile de consiliere de droguri.

După o serie de întârzieri și o dată de lansare originală, aprilie 2004, auto-intitulatul album Nate Dogg a fost lansat de Affiliated Entertainment Group pe 3 iunie 2008.

Accident vascular cerebral și sănătatea[modificare | modificare sursă]

La data de 19 decembrie 2007, el a suferit un accident vascular cerebral,[16] conform celor spuse de coordonatorul corului gospel recent format, Innate Praise. Reportajele media inițiale au sugerat că el a fost internat la Pomona Valley Hospital Medical Center în Pomona, California după ce a suferit un atac de cord.

Erica Beckwith a declarat pentru MTV News că Nate Dogg a fost externat pe 26 decembrie după ce a fost tratat pentru un accident vascular cerebral și a fost internat la o unitate medicală de dezintoxicare să îl asiste în recuperarea lui. Medicii de acolo au crezut că a fost o recuperare completă, iar vocea lui nu a fost afectată. În septembrie 2008, Nate a suferit cel de-al doilea accident vascular cerebral.[17] Warren G a confirmat ulterior cel de-al doilea accident vascular cerebral, Nate era în curs de terapie fizică într-o încercare de a reveni la ceva normalitate, dar a fost neclar dacă Nate ar putea să-și reia cariera de cântăreț.[18]

Deces[modificare | modificare sursă]

Nate Dogg a murit pe 15 martie 2011 în Long Beach, California din cauza complicațiilor legate de accidentele vasculare cerebrale anterioare.[8][19][20][21][22][23] Omagii au venit în valuri de la colaboratori și prieteni, cum ar fi: Ludacris, The Game, 50 Cent, Snoop Dogg, Daz Dillinger, Xzibit, Erykah Badu, Murs, Big Pooh, Big Syke, Fabolous, Sheist, Knoc-Turn'al, Ice-T, Warren G și Eminem.[24][23][25][26]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii/nominalizări[modificare | modificare sursă]

Nate Dogg a fost nominalizat pentru patru Premii Grammy.

Categoria Gen Cântec Anul Rezultat
Best Rap/Sung Collaboration
(cu Eminem)
Rap Shake That 2007 Nominalizat
Best Rap/Sung Collaboration
(cu Ludacris)
Rap Area Codes 2002 Nominalizat
Best Rap Performance by a Duo or Group
(uncredited with Dr. Dre and Snoop Dogg)
Rap The Next Episode 2001 Nominalizat
Best Rap Performance by a Duo or Group
(cu Warren G)
Rap Regulate 1995 Nominalizat

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Nate Dogg ft. Xzibit & Armed Robbey - The Hard Way”. YouTube. Accesat în . 
  2. ^ „Bishop Lamont ft Nate Dogg "I'm Faded" [Audio]”. . Accesat în . 
  3. ^ Matthew Perpetua (), Rapper and Singer Nate Dogg Dead At 41 (în engleză), Rolling Stone, accesat în  
  4. ^ Allmusic 
  5. ^ a b „Nate Dogg”, Internet Movie Database, accesat în  
  6. ^ a b Nathaniel Dwayne Hale, Find a Grave, accesat în  
  7. ^ http://www.mtv.com/news/articles/1659986/nate-dogg-dead.jhtml, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ a b „Long Beach-born rapper Nate Dogg dies at 41”. Press-Telegram. Long Beach, California: Los Angeles Newspaper group. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Lampkin, Lynn (). „Father Mourns Loss of His Son, Hip Hop Icon Nate Dogg”. myfoxdc.com. Fox Television Stations. Accesat în . 
  10. ^ „Joining the Ranks of Famous Marines”. USMC.net. Accesat în . 
  11. ^ „Nate Dogg Biography”. allmusic.com. Accesat în 2006-11-02, 2009.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  12. ^ Nate- Charts and Awards, Allmusic, retrieved on 2006-11-02
  13. ^ „Nate Dogg Busted For Possession Of Pot, Stolen Gun”. MTV. . Accesat în . 
  14. ^ „TSG Mug Shot: Nate Dogg”. The Smoking Gun. Accesat în . 
  15. ^ „Hannah Montana Contest Winner Apologizes For Fake Essay; Plus 'American Idol,' C-Murder, R.E.M., Birdman & More, In For The Record”. MTV. . Accesat în . 
  16. ^ Jayson Rodriguez (18 ianuarie 2008). Nate Dogg Paralyzed After Stroke; Manager Slams Coverage Of 911 Call, MTV; accessed 19 ianuarie 2008.
  17. ^ Burgess, Omar (). „Warren G Talks Nate Dogg's Stroke Recovery | Get The Latest Hip Hop News, Rap News & Hip Hop Album Sales”. HipHopDX. Accesat în . 
  18. ^ „Nate Dogg dead at 41”. triple j music news. Australian Broadcasting Corporation. . Accesat în . 
  19. ^ Weiner, Juli (). „Reflections on a Series of Nate Dogg Trend Pieces | VF Daily”. Vanity Fair. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „Dr. Hook: Nate Dogg, respected hip-hop singer, dead at 41”. NJ.com. Accesat în . 
  21. ^ „Newsbeat - Rapper Nate Dogg dies at 41, Snoop Dogg says on Twitter”. BBC. Accesat în . 
  22. ^ a b „Snoop Dogg, Dogg Pound React To Nate Dogg's Death”. MTV News. MTV Networks. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Rap star Nate Dogg 'dies aged 41'. BBC News. . Accesat în . 
  24. ^ Paine, Jake. „Nate Dogg's Many Collaborators React To The Singer's Death | Get The Latest Hip Hop News, Rap News & Hip Hop Album Sales”. HipHopDX. Accesat în . 
  25. ^ „Eminem Hails "Irreplaceable" Nate Dogg”. E! Online. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]