Sari la conținut

Natalia Șapoșnikova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Natalia Vitalievna Șapoșnikova
Date personale
Născută (63 de ani) Modificați la Wikidata
Rostov-pe-Don, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiegimnastă artistică[*] Modificați la Wikidata
Greutate46 kg[1]  Modificați la Wikidata
ȚarăUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Sportgimnastică artistică  Modificați la Wikidata
Titluri și realizări
Jocuri olimpicegymnastics at the 1980 Summer Olympics – women's balance beam[*][[gymnastics at the 1980 Summer Olympics – women's balance beam |​]]
gymnastics at the 1980 Summer Olympics – women's floor[*][[gymnastics at the 1980 Summer Olympics – women's floor |​]]
gymnastics at the 1980 Summer Olympics – women's vault[*][[gymnastics at the 1980 Summer Olympics – women's vault |​]]  Modificați la Wikidata
Medalii
Competitor pentru  Uniunea Sovietică
Jocurile Olimpice
Aur Moscova 1980 Echipă
Aur Moscova 1980 Sărituri
Bronz Moscova 1980 Bârnă
Bronz Moscova 1980 Sol
Campionatul Mondial
Aur Strasbourg 1978 Echipă
Argint Ft. Worth 1979 Echipă
Bronz Strasbourg 1978 Individual compus
Cupa Mondială
Aur Oviedo 1977 Sărituri
Aur São Paulo 1978 Sărituri
Argint São Paulo 1978 Bârnă
Argint São Paulo 1978 Sol
Bronz Oviedo 1977 Individual compus
Bronz São Paulo 1978 Individual compus
Campionatele europene
Aur Copenhaga 1979 Bârnă
Argint Copenhaga 1979 Sol
Bronz Copenhaga 1979 Individual compus
Bronz Copenhaga 1979 Sărituri

Natalia Vitalievna Șapoșnikova (în rusă Наталья Витальевна Шапошникова; n. 24 iunie 1961, Rostov-pe-Don), nume după căsătorie Natalia Sout, este o fostă gimnastă artistică rusă, campioană olimpică de două ori și maestru emerit al sportului din URSS. Ea era cunoscută pentru abilitățile sale riscante, originale și coregrafie expresivă, în special la bârnă și sol.

Cariera competitivă

[modificare | modificare sursă]

Șapoșnikova s-a antrenat la Dinamo din Rostov-pe-Don, sub conducerea antrenorului emerit al URSS-ului, Vladislav Rastorotsky, care și-a instruit compatrioții Ludmila Turișceva și Natalia Iurcenko. Ea a fost una dintre cele mai puternice gimnaste din lume la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, mai ales la sărituri. Ea era cunoscută pentru dificultatea și originalitatea ei, în special pentru statul într-o singură mână pe bârnă. La Campionatele Europene din 1979, a interpretat una dintre primele răsuciri triple la sol, iar deschiderea prin prima linie acrobatică la sol la Jocurile Olimpice din 1980 a fost o rotire și jumătate continuată imediat printr-o dublă rotire în aer.

La Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, ea a contribuit cu o medalie de aur la echipele sovietice și a câștigat o medalie de aur individuală la sărituri. De asemenea, a luat medalii de bronz la sol și la bârnă, și a ratat o medalie la individual compus cu o diferență de doar 0,05 puncte.

Șapoșnikova a fost aproape de câștigarea aurului la bârnă la Campionatele Mondiale din 1978, conducând în finală destul de aproape ca și punctaj de Nadia Comăneci din România. Cu toate acestea, Peter Shilston a scris într-un articol, din aprilie 1980, în revista britanică Gymnast: „A existat o zonă aprigă de partizani în public care erau convinși că Nadia Comăneci ar trebui să câștige pentru a compensa cu performanțele sale anterioare dezamăgitoare. Când Natalia a venit, având nevoie de un scor de 9,8 pentru a lua aurul, s-a confruntat cu o primire foarte ostilă, care cu siguranță a afectat-o nervos. Ea a făcut o serie de greșeli, toate primite batjocoritor, ceea ce i-a adus o scădere de la primul loc la al optulea.” Shilston a numit pierderea „probabil cea mai tristă experiență a vieții Nataliei”.

Abilitate eponimă

[modificare | modificare sursă]

Shaposhnikova a inventat o abilitate complexă de tranziție la barele inegale - un cerc de șold liber în eliberarea barei inferioare cu zbor înapoi spre bara superioară - elementul îi poartă numele în Codul de Punctaj. Elementul de legătură, uneori menționată în mod colocvial ca „Shaposh”, este efectuat și astăzi pe scară largă; este creditat ca element D în Codul de Punctaj 2013-2016.

Începând cu anii 1990, alte gimnaste au dezvoltat variații ale lui Shaposhnikova, inclusiv americanca Amy Chow (care a realizat abilitatea cu o intrare stalder în loc de șold liber) și Kristen Maloney (intrare toe-on); rusoaicele Viktoria Komova (intrarea în inbar stalder) și Svetlana Khorkina (Shaposhnikova cu o jumătate de rotire în timpul tranziției între bare); Laura van Leeuwen din Țările de Jos (intrare toe-on plus o jumătate de rotire); și Elisabeth Seitz din Germania (intrare toe-on cu o rotire completă în timpul tranziției). [2]

Carieră de antrenorat

[modificare | modificare sursă]

Șapoșnikova și soțul ei, Pavel Sout, medaliat cu aur la gimnastică bărbați la Campionatele Mondiale din 1981, sunt în prezent antrenori la Gymnastika din Woodland Park, New Jersey.

Realizări (neolimpice)

[modificare | modificare sursă]
An Eveniment AA Echipă Sărituri Paralele inegale Bârnă Sol
1976 Campionatele URSS 3 2
1977 Cupa Mondială 3 1
Cupa URSS 1
Campionatele URSS 3 1 2 2
1978 Campionatele Mondiale 3 1
Cupa Mondială 3 1 2 2
1979 Campionatele Mondiale 2
Campionatul European 3 3 1 2
Cupa URSS 1
Campionatele URSS 1 3 1 2
1980 Cupa URSS 2
  1. ^ Olympedia 
  2. ^ „The Four-Year Fan Guide: Bars”. The Gymternet. . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține informații de pe site-ul http://www.gymnast.ru/, încorporat în Wikipedia cu permisiunea autorului E.V. Avsenev.