Nataša Vezmar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nataša Vezmar
Date personale
Născută (43 de ani)
Bjelovar, SR Croatia,
SFR Yugoslavia
NaționalitateCroaţia Croația
CetățenieFlag of Croatia.svg Croația Modificați la Wikidata
Ocupațietaekwondist[*] Modificați la Wikidata
Înălțime1,80 m
Greutate77 kg (170 lb)
SportTaekwondo
Probe+67 kg
ClubTK Metalac
AntrenorIvica Klaic
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de vară din 2000  Modificați la Wikidata
Medalii
Women's taekwondo
Competitor pentru Croaţia Croația
World Championships
Argint 2003 Garmisch +72 kg
Bronz 1997 Hong Kong +70 kg
European Championships
Aur 1998 Eindhoven +72 kg
Aur 2002 Samsun +72 kg
Aur 2004 Lillehammer +72 kg
Argint 1994 Zagreb +70 kg
Bronz 2000 Patras +72 kg

Nataša Vezmar (n. 24 octombrie 1976, Bjelovar, Croația) este o practicantă croată de taekwondo, care a concurat la categoria grea feminin.[1] Una dintre cele mai proeminente figuri sportive din Croația în deceniul ei, Vezmar a deținut trei titluri europene în divizare de peste 72 de kg, a obținut două medalii (una de argint și una de bronz) la Campionatele Mondiale de Taekwondo (1997 și 2003), și a reprezentat Croația în două ediții ale Jocurilor Olimpice (2000 și 2004).[2] De asemenea, Vezmar s-a antrenat pentru TK Metalac în Zagreb, sub conducerea antrenorului și maestrului Ivica Klaic.[2]

Vezmar și-a făcut debutul oficial la Jocurile Olimpice de vară din 2000 din Sydney, unde a concurat la categoria feminină de peste 67 kg. Selecționată a doua și una dintre luptătoarele presupuse că ar obține o medalie olimpică, Vezmar și-a început lupta cu o victorie impresionantă de 7 - 4 în favoarea lui Ireane Ruíz, înainte de a-și pierde semifinala cu adversara rusă Natalia Ivanova. În recalificări, Vezmar a bătut-o pe Mounia Bourguigue din Maroc cu 4 - 1 pentru a-și mări șansele unei medalii olimpice. În meciul medaliei de bronz, Vezmar a marcat o remiză de 4 - 4 în primele două runde împotriva lui Dominique Bosshart, dar adversara să canadiană a răspuns cu un schimb febril de lovituri la final pentru a încheia o victorie fără precedent, împingând-o pe Vezmar pe locul patru.[3] [4] [5]

În 2003, Vezmar a obținut o medalie de argint la aceeași categorie la Campionatul Mondial de la Garmisch-Partenkirchen, Germania, după o înfrângere dură a lui Youn Hyun-jung din Coreea de Sud.[6]

La Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena, Vezmar s-a calificat pentru cea de-a doua echipă croată în clasamentul grupei la feminin (+67 kg). La începutul competiției, a învins-o pe Sarah Stevenson din Marea Britanie în finală pentru a-și asigura locul în echipa croată la turneul european de calificare olimpică din Baku, Azerbaidjan.[7] [8] În speranța de a-și îmbunătăți poziția de pe locul 4 din Sydney, Vezmar s-a mutat direct în sferturile de finală după primă rundă, dar a rotunjit o notă proastă prin înfrângere uluitoare de 4 - 5 a tinerei de 16 ani, Nadin Dawani, din Iordania.[9] [10] Cu adversara ei pierzând semifinala cu Myriam Baverel din Franța, Vezmar nu a reușit să se recalifice pentru o șansă la medalia olimpică de bronz.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Evans, Hilary; Gjerde, Arild; Heijmans, Jeroen; Mallon, Bill. „Nataša Vezmar”. Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. Accesat în . 
 2. ^ a b „Zlatna Nataša Vezmar” [Nataša Vezmar wins gold] (în croată). Večernji list. . Accesat în . 
 3. ^ „Sydney 2000: Taekwondo – Women's Heavyweight (+67kg)” (PDF). Sydney 2000. LA84 Foundation. pp. 62–66. Accesat în . 
 4. ^ „Dominique Bosshart kicks to bronze in taekwondo”. CBC Sports. . Accesat în . 
 5. ^ „Umjesto na postolju, u kutu u suzama” [Failing to stand on the podium puts the athlete to tears] (în croată). Internet Monitor. . Accesat în . 
 6. ^ „Srebro za Vezmar, bronca za Kuzmanovića” [Silver for Vezmar, bronze for Kuzmanović] (în croată). Index.hr. . Accesat în . 
 7. ^ „Athens 2004: Taekwondo – Women's Entry List by NOC” (PDF). Athens 2004. LA84 Foundation. pp. 5–7. Accesat în . 
 8. ^ „Taekwondo: Nataša Vezmar europska prvakinja” [Taekwondo: Nataša Vezmar has declared the European champion] (în croată). Sportnet.hr. . Accesat în . 
 9. ^ „Blazer glory takes on Olympics sound and fury”. Independent Online (South Africa). . Accesat în . 
 10. ^ „Nataša Vezmar već u četvrtfinalu taekwondo turnira” [Nataša Vezmar moves on to the quarterfinals of the taekwondo tournament] (în croată). Sportnet.hr. . Accesat în . 
 11. ^ „Taekwondo – Women's Heavyweight (+67kg/+148lbs) Quarterfinals”. Athens 2004. BBC Sport. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]