Narciso Yepes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Narciso Yepes, (n. 14 noiembrie 1927 la Marchena, 7 km de Lorca, Murcia, - d. 3 mai 1997 la Murcia) a fost un interpret de chitară clasică spaniol.

După împlinirea vârstei de 13 ani a început să studieze la Conservatorul din Valencia, cu vestitul pianist Vicente Asencio.

În 1947 a interpretat Concierto de Aranjuez al maestrului Joaquín Rodrigo, sub bagheta dirijorului Ataúlfo Argenta. În 1952 a reorchestrat pentru ghitară o piesă tradițională, care a fost folosită ca ilustrație muzicală în filmul Jocuri periculoase (Juegos prohibidos).

În anul 1964 a inventat chitara cu 10 corzi, care permite interpretarea muzicii baroce, scrisă inițial pentru lăută.

În anul 1958 s-a căsătorit cu o tânără poloneză, studentă la filozofie, Marysia Szummakowska, cu care a avut trei copii: Juan de la Cruz (mort într-un accident), Ignacio Yepes (dirijor de orchestră) și Ana Yepes (balerină).

Începând cu anul 1993, Narciso Yepes a redus aparițiile în public, datorită problemelor de sănătate. Ultimul său concert a fost pe 1 martie 1996 la Santander, în Cantabria. De-a lungul carierei sale muzicale, a primit multe premii și distincții.

A murit după numai un an (1997), de cancer limfatic.