Naomi Munakata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Naomi Munakata
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
Hiroshima, Japonia[1] Modificați la Wikidata
Decedată (64 de ani)[1] Modificați la Wikidata
São Paulo, São Paulo, Brazilia[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (COVID-19[2][1]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Brazilia Modificați la Wikidata
Ocupațiedirijor de cor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Tokio, Escola Municipal de Música de São Paulo[*][[Escola Municipal de Música de São Paulo (Educational institution in Brazil)|​]]  Modificați la Wikidata

Naomi Munakata (宗像 直美[3][4] Munakata Naomi?, n. , Hiroshima, Japonia – d. , São Paulo, São Paulo, Brazilia) a fost o dirijoare corală și profesoară universitară braziliană de origine japoneză din São Paulo. Ea a fost dirijoare a OSESP, corul Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, din 1995 până în 2013, iar apoi dirijoare principală a Coral Paulistano Mário de Andrade de la Theatro Municipal. S-a numărat printre dirjorii corali din America de Sud care „au contribuit la dezvoltarea și stimularea muzicii corale”, conform The Cambridge Companion to Choral Music.[5]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Munakata s-a născut în Hiroshima, iar familia s-a mutat în São Paulo, Brazilia, atunci când ea avea vârsta de doi ani.[6] A luat lecții de pian de la vârsta de patru ani și a început să cânte într-un cor dirijat de tatăl ei la vârsta de șapte ani.[7] De asemenea, a învățat să cânte la vioară și harpă. A studiat la Institutul Muzical din São Paulo, de unde a absolvit în compoziție și dirijat în 1978.[7][8] A studiat dirijatul, analiză muzicală și contrapunct cu Hans-Joachim Koellreutter.[6] A studiat, de asemenea, cu Eleazar de Carvalho, Hugh Ross, Sérgio Magnani și John Neschling.[9] A mai studiat cu Eric Ericson în Suedia în timpul unei burse de la Fundația Vitae[6] și a fost premiată cu o bursă de studii de dirijat la Universitatea din Tokyo, din partea guvernului japonez, în 1986.[9][7] Ea a primit premiul pentru cel mai bun dirijor de cor din partea Asociației Criticilor de Artă din São Paulo.[7]

Munakata a fost profesor și director la Școala Municipală de Múzică din São Paulo și dirijor și director artistic al Coral Jovem de Stat, corul de stat de tineret.[6] Ea prezenta în mod regulat un program de radio, „Vozes” (Voci), pe Radio Cultura FM în São Paulo, cu informații despre muzică corală.[7][10]

A fost dirijoare a OSESP, cor al Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, din 1995 până în 2013,[6] atunci când a devenit dirijoare onorifică a corului.[9] Din 2014, ea a fost director artistic al Coral Paulistano Mário de Andrade, corul de la Theatro Municipal.[11] A predat la Faculdade Santa Marcelina și Faculdade de Artes Alcântara Machado (FAAM).[6]

În timpul pandemiei de COVID-19 în Brazilia, Munakata a fost internată pe 16 martie 2020 la Spitalul Alemão Oswaldo Cruz cu simptome de infecție, iar ulterior a murit pe 26 martie 2020, la vârsta de 64.[7]

Premii[modificare | modificare sursă]

Munakata a primit premiul pentru cel mai bun dirijor de cor din partea Asociației Criticilor de Artă din São Paulo.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g https://www1.folha.uol.com.br/ilustrada/2020/03/naomi-munakata-uma-das-principais-regentes-do-brasil-morre-por-coronavirus.shtml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://veja.abril.com.br/entretenimento/morre-aos-64-anos-regente-brasileira-naomi-munakata-de-covid-19/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Takahashi, Jo (). „S.O.S JAPÃO”. JOJOSCOPE (în portugheză și japoneză). Accesat în . 
  4. ^ „■ Fuhō ■ Munakata Naomi-san korona de byōshi – San Pauro shūritsu kōkyō gakudan gasshō-dan no shikisha” ■訃報■宗像直美さんコロナで病死=サンパウロ州立交響楽団合唱団の指揮者 [(Obituary) Naomi Munakata died from coronavirus disease – Conductor of the São Paulo State Symphony Orchestra Choir]. Nikkey Shimbun (în japoneză). . Accesat în .  Parametru necunoscut |trans-work= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |script-work= ignorat (ajutor)
  5. ^ Quadros, André de, ed. (). The past fifty years: 1960–2010). The Cambridge Companion to Choral Music. Cambridge University Press. p. 143. ISBN 978-0-52-111173-7. 
  6. ^ a b c d e f „Maestrina Naomi Munakata morre por complicações de coronavírus / Munakata tinha 64 anos e era titular do Theatro Municipal de SPCoral Paulistano”. agenciabrasil.ebc.com (în portugheză). . Accesat în . 
  7. ^ a b c d e f g „Naomi Munakata, uma das principais regentes do Brasil, morre vítima de coronavírus”. Folha de São Paulo (în portugheză). . Accesat în . 
  8. ^ Bartaburu, Xavier (). „Meu pai viu "Deus no fundo do mar" (în portugheză). www.japao100.com.br. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ a b c „Naomi Munakata”. Osesp (în portugheză). Accesat în . 
  10. ^ Lago, Flavio; Bilyk, Paolo (). „Naomi Munakata, rosa de Hiroshima e gigante do coral”. agenciabrasil.ebc.com (în portugheză). Accesat în . 
  11. ^ „Coral Paulistano / A modernist inspiration to charm Brazil with music”. Theatro Municipal de São Paulo. Accesat în .