Mănăstirea Rarău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Rarău
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfântul Ioan Bogoslovul, 30 aprilie
Tipcălugări
ȚaraRomânia
Localitatesat Chiril, comuna Crucea, județul Suceava
CtitorPetru Rareș
Istoric
Sfințire1538
Localizare

Mănăstirea Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, ctitorită de către domnitorul Petru Rareș, în anul 1538, situată în satul Chiril din comuna Crucea, județul Suceava.

Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugări. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu.

Mănăstirea veche, ctitorie a lui Petru Rareș, a fost închisă de către ocupanții austrieci și tot tezaurul mănăstirii a fost luat de călugări ce au fugit cu el pe partea cealaltă a muntelui Rarău în Moldova unde au înființat noua mănăstire. În anul 1994 la vechea mănăstire s-a săvârșit din nou o slujbă, mănăstirea veche fiind reînființată, lângă ea construindu-se o nouă biserică.

Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla Petru Rareș, iar cea nouă a fost sfințită în anul 2000.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • România - Harta mănăstirilor, Amco Press, 2000

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mănăstirea Rarău