Mystic Pizza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mystic Pizza

Afișul filmului
Titlu originalMystic Pizza
Gendramă romantică
RegizorDonald Petrie (debut regizoral)
ScenaristAmy Holden Jones
Perry Howze
Randy Howze
Alfred Uhry
ProducătorMark Levinson
DistribuitorThe Samuel Goldwyn Company
Operator(i)Tim Suhrstedt
MontajDon Brochu
Marion Rothman
MuzicaDavid McHugh
DistribuțieAnnabeth Gish
Julia Roberts
Lili Taylor
Vincent Phillip D'Onofrio
William R. Moses
Adam Storke
Conchata Ferrell
Premiera21 octombrie 1988
Durata104 min.
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înConnecticut  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiConnecticut  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Buget6 milioane $
Încasări12.793.213 $
Prezență online

Mystic Pizza este un film american din 1988 regizat de Donald Petrie (debut regizoral) și având în rolurile principale pe Annabeth Gish, Julia Roberts și Lili Taylor.[1] alte roluri sunt interpretate de Vincent D'Onofrio, William R. Moses, Adam Storke și Conchata Ferrell. În filmul său de debut, Matt Damon are un mic rol, singura sa replică din film fiind "Mom, do you want my green stuff?" în timp ce mânca homari.

Titlul filmului a fost inspirat de la o pizzerie care a intrat în atenția scenaristei de la Hollywood, Amy Holden Jones.[2] Restaurantul este, de asemenea, numit Mystic Pizza din Mystic, Connecticut și a fost popular în rândul localnicilor și turiștilor începând din anul 1973.[3]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Filmul este despre trecerea de la adolescență la maturitate a două surori și prietenei lor prin intermediul relațiilor de dragoste ale celor trei personaje principale: Kat Araujo (Annabeth Gish), Daisy Araujo (Julia Roberts) și Jojo Barbosa (Lili Taylor), care sunt chelnerițe la Mystic Pizza din Mystic, Connecticut. În film, Mystic este reprezentat ca un oraș de pescari, cu o populație portughezo-americană.

Filmul se referă și la etica muncii din Lumea veche. Kat și Daisy sunt surori și rivale: Kat studiază astronomia, lucrează la un planetariu local, precum și la restaurant, și a fost acceptată ca studentă la Universitatea Yale, cu o bursă parțială. Daisy vrea doar să-și găsească dragostea prin senzualitate în timp ce încearcă să plece din Mystic. Kat este fata favorită a mamei sale portugheze, în timp ce Daisy nu este: ea este promiscuă și nu are un scop orientat precum sora ei mai mică.

Există, de asemenea, o dinamică între angajatorul anglo-american al lui Kat și relația care a rezultat între ei. Diferențele de clasă socială și rădăcinile europene diferite sunt explorate în diverse scene ale filmului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Răspuns critic[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost lansat la 21 octombrie 1988, obținând recenzii foarte favorabile, cu un rating de 88% pe situl Rotten Tomatoes după lansarea casetei VHS.[4] Filmul a primit "două degete în sus" de la popularii critici de film Siskel și Ebert[5], fiind lăudată în special interpretarea celor trei actrițe principale, inclusiv Gish, pe care Ebert a asemănat-o cu o "tânără Katharine Hepburn."[6] El a notat că filmul "ar putea deveni cunoscut într-o zi pentru starurile de film pe care le prezintă înainte ca ele să devină staruri".

Premii[modificare | modificare sursă]

Home media[modificare | modificare sursă]

La 13 ianuarie 2009, Mystic Pizza și Say Anything... au fost lansate împreună pe un DVD.[7]

Referințe în cultura populară[modificare | modificare sursă]

 • În primul episod din sezonul 2 al serialului 30 Rock, "SeinfeldVision", personajul Jenna Maroney se întoarce din vacanța de vară după ce a jucat în Mystic Pizza: The Musical. Creșterea ei semnificativă în greutate este atribuită faptului că a mâncat 32 de felii de pizza pe săptămână pentru spectacol.
 • Într-o scenă din filmul lui Broken Lizard, Puddle Cruiser, personajele principale vizionează filmul crezând că Julia Roberts se dezbracă.
 • Ambalajele snacksurilor Goldfish conțin detalii biografice ale mascotei Finn, inclusiv filmul lui preferat, Optimistic Pizza.
 • În Cougar Town, Laurie se compară cu Julia Roberts din Mystic Pizza atunci când se duce la clubul local.
 • În episodul "Run Away, Little Boy" din Fetele Gilmore, Paris (interpretată de Liza Weil) compară "întregul oraș mic, în care nu lăsăm să treacă o oră din viețile noastre" din Stars Hollow cu Mystic Pizza.
 • În jocul Facebook "Café World", există un fel de mâncare pe care jucătorii îl pot găti numit "Mystical Pizza".
 • În cântecul "No homo" al trupei The Lonely Island, se menționează faptul că cine cunoaște toate replicile din Mystic Pizza nu este homosexual.
 • În serialul de televiziune Parks and Recreation, personajul Ron Swanson o știe pe Julia Roberts doar ca "fata dințoasă din Mystic Pizza".

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Variety film review; 12 octombrie 1988
 2. ^ EPIX | Hit Movies, TV Series and More, www.epix.com, arhivat din original la , accesat în  
 3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Mystic Pizza (în engleză), Rotten Tomatoes 
 5. ^ http://bventertainment.go.com/tv/buenavista/atm/reviews.html?sec=1&subsec=48[nefuncțională]
 6. ^ „Mystic Pizza”. Chicago Sun-Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „Mystic Pizza/Say Anything Double Feature (2009)”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]