Myrmekiaphila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Myrmekiaphila
Myrmekiaphila neilyoungi
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Mygalomorphae
Familie: Cyrtaucheniidae
Subfamilie: Euctenizinae
Gen: Myrmekiaphila
Atkinson, 1886
Specii

Vezi textul

Myrmekiaphila Atkinson, 1886 este un gen de păianjeni din familia Cyrtaucheniidae. Toate speciile descrise sunt endemice, din sud-estul Statelor Unite.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Genul a fopst descris pentru prima dată de entomolgul Atkinson în 1886. El a observat păianjenii pe când aceștia vânau furnici lângă mușuroi. De aceea, el a dat genulul numele de Myrmekiaphila, derivat din cuvintele grecești myrmex - "furnici" și philein "a iubi", adică "iubitoare de furnici"

Descriere[modificare | modificare sursă]

Corpul este de 2,8–8 mm lungime și 2,25–6,81 mm lățime. Femelele sunt colorate uniform, cu unele dungi gri pe partea dorsală a opistosomei. Culoarea variază de la roșu gălbui până la roșu închis, maro.[1] Toți membrii genului trăiesc în viziuni, pereții căptușiți cu mătase, pentru a împiedica pătrunderea particulelor de sol. Intrarea în vizuină este închisă de trapă. Acești păianjeni sapă vizuini cu mai multe camere care pot fi închise cu uși secundare, nemaiîntâlnit la alți păianjeni.[1]

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Membrii genului se găsesc doar în Statele Unite de sud-est, de-a lungul Munților Apalași, în pădurile din statele: Virginia, Kentucky, Carolina de Nord și de Sud, Tennessee, Georgia în câmpiile din Alabama, Mississippi și Florida. Unele specii se găsesc și în zonele uscate din Texas[1].

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Răspândire genului Myrmekiaphila

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Bond & Platnick 2007

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bond, Jason E. & Platnick, Norman I. (2007): A taxonomic review of the trapdoor spider genus Myrmekiaphila (Araneae, Mygalomorphae, Cyrtaucheniidae). American Museum novitates 3596. Abstract (PDF available)
  • Platnick, Norman I. (2008): The world spider catalog, version 8.5. American Museum of Natural History.

Legături externe[modificare | modificare sursă]