Myriam Bernstein-Cohen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Myriam Bernstein-Cohen
Date personale
Născută 14 decembrie 1895
Chișinău, Imperiul Rus
Decedată 4 aprilie 1991 (95 de ani)
Tel Aviv, Israel
Cetățenie Imperiul Rus
Israel
Ocupație traducătoare
Alte premii
Premiul Israel[*]

Myriam Bernstein-Cohen, (n. 1895, Chișinău, Imperiul Rus; d. 1991, Israel), a fost o actriță, o scriitoare și o traducătoare, evreică, pioniera teatrului ebraic profesional în Țara Israel, fiica lui Jacob Bernstein-Cohen.

Myriam Bernstein-Cohen s-a născut într-o familie evreiască înstărită cu orientație sionistă. A trecut în copilăria ei prin pogromul de la Chișinău de care ținea minte că s-au spart toate geamurile casei ei. A învățat ebraica, rusa și germana (limba bunicii ei) și în anul 1907 a emigrat cu familia la Țara Israel, unde tatăl ei a lucrat ca doctor în coloniile pionierilor sioniști. După trei ani, din cauza situației economice, familia sa s-a întors în Rusia și Myriam a învâțat la un liceu german și în continuare a studiat medicina la Harkov. Zeev Jabotinski, care era prieten al familiei, a sfâtuit-o să învețe jocul, așa că lua cursuri de teatru și juca în teatre de amatori. În perioada războiului civil, când tratata răniți, s-a plictisit de medicină și a hotărât să se dedice teatrului. Ca să-și continue studiile, s-a mutat întâi la Kiev și în continuare la Moscova, unde a învățat cu cei mai buni profesori de teatru (printre ei era și Constantin Stanislavski).

Paralel cu studiile ei, Myriam juca pe scenele ruse. Un fruntaș al teatrului ebraic Habima (funcționa pe o scenă a teatrului artistic din Moscova) a încercat s-o convingă să se alăture cooperativei lor, dar Myriam a refuzat și în 1921 a plecat prin Italia spre Palestina.