Muzică salsa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Salsa
Origini stilistice Son cubanez[1] și jazz[2]
Origini culturale anii 1970, în comunitățile de imigranți cubanezi și puerto ricani din New York City[1][3][4]
Instrumente tipice pian, bongos, congas, timbales, trompetă, trombon, claves, cowbell, maracas, güiro, double bass/chitară bas, fluier, saxofon, vibrafon, vioară, tres/cuatro
Subgenuri
Salsa romántica - Salsa dura
Genuri de fuziune
Charanga-vallenataSongo-salsavallenato-salsaSalsaton
Scene regionale
ColumbiaRepublica DominicanăCubaBraziliaPanamaPuerto RicoSUAVenezuela - Peru

Salsa este un stil de muzică dansantă ce cuprinde ritmuri cubaneze, cum ar fi Son Montuno, Guaracha, Guaguanco și Son. Inițial, salsa nu a fost un ritm, ci un nume dat în anii '70 unui gen derivat din muzica populară cubaneză, cum ar fi chachachá, Mambo sau Son.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Salsa înseamnă sos în limba spaniolă și poartă conotații legate de condimentele folosite frecvent în bucătăria latină și caraibeană. Mai recent, salsa a căpătat și o semnificație muzicală, atât în limba engleză cât și în limba spaniolă. În acest sens, cuvântul salsa a fost descris ca un cuvânt "cu asocieri puternice, dar fără definiții absolute, o etichetă care cuprinde un curcubeu de ritmuri și stiluri latine, primind o altă culoare în fiecare loc din lumea vorbitoare de limbă spaniolă". Domeniul muzical acoperit de salsa este foarte discutabil. Imigranții cubanezi, dominicani și portoricani din New York utilizau acest termen într-un mod similar cu swing sau soul, referindu-se la calitățile emoționale și la autenticitatea culturală a acestor stiluri în comunitățile africane sau americane. În această utilizare, salsa are conotațiile unei experiențe muzicale frenetice, aprinse și neîmblânzite care reflectă și se trage din elemente ale culturii latine, indiferent de stilul specific.

Numerosi compozitori si istorici au plasat in diverse perioade ale secolului XX prima utilizare a acestui termen. Sue Steward a declarat că salsa a fost folosită in muzică ca "un strigat de apreciere pentru o interpretare solo picanta sau stralucitoare". Ea il citeaza pe DJ-ul venezuelez de radio Phidias Danilo Escalona ca fiind primul ce a utilzat cuvantul cu acest sens; Max Salazar a considerat ca originea termenului dateaza de la inceputul anilor 1930, cand Ignacio Piñeiro a compus Échale Salsita, un cantec dance ce protesteaza impotriva mancarii fara gust. Desi Salazar descrie aceasta piesa ca fiind prima in acest stil, definindu-l ca "muzica latino dansabila", insa Ed Morales a considerat ca aceasta inregistrare a reprezentat dorinta lui Piñeiro ca membrii formatiei sale sa interpreteze intr-un tempo mai rapid. Morales a pretins ca ulterior, solistul Beny Moré a strigat salsa intr-un concert "pentru a releva inflacararea unui moment muzical, pentru a exprima un slogan nationalist cultural [si pentru a sarbatori] "infierbantarea" sau "picanteriile" culturilor latino-americane".

Termenul salsa nu este acceptat in totalitate, existand si obiectii legate de faptul ca termenul are un inteles vag si care te poate duce in eroare; de exemplu, stilul muzical al unor interpreti ca Tito Puente a evoluat cu cateva decade inainte ca salsa sa foe recunoscut ca gen, fapt ce l-a determinat pe Puente sa afirme ca "singura salsa pe care o cunosc eu este imbuteliata. Eu cant muzica cubaneza". Deoarece salsa inglobeaza mai multe stiluri, unii observatori au recunoscut ca termenul este folosit ca o strategie de marketing pentru a categorisi muzica intr-un mod accesibil si celor nespecialisti. Un timp, autoritatile cubaneze au declarat oficial ca termenul era un eufemism pentru muzica autentica din Cuba furata de catre americanii imperialisti, insa aceasta teorie a fost abandonata de presa locala imediat.

Unii specialisti considera ca salsa are un inteles precis si concret. Peter Manuel defineste termenul ca "un concept modern utilizat ca strategie de marketing si o voce culturala a unei noi generatii", reprezentativ pentru "cristalizarea unei identitati latine in New York la inceputul anilor 1960". Manuel recunoaste de asemenea dihotomia culturala si comerciala a cuvantului, notand ca termenul cuprinde numeroase stiluri de latino-pop ce a servit la dezvoltarea solidaritatii latino, acesta notand si ca "reciclarea muzicii cubaneze sub o eticheta artificiala si obscurantista este un alt exemplu al exploatarii Nord-Americane a produselor provenite din lumea a treia; pentru populatia latino, salsa umple golul dintre "traditie si modernitate, saracia tarii natale si dominatia Statelor Unite, viata de strada si iesirile in club si intre cultura rurala si corporatiile mediatice".

Cantaretul Rubén Blades a declarat ca salsa este, in principiu, "un concept", fiind opusul unui stil sau al unui ritm bine definit. Unii muzicieni pun la indoaiala faptul ca termenul are vreo semnificatie, Machito considerand ca el a cantat salsa mai mult sau mai putin timp de patruzeci de ani inainte ca stilul sa fie inventat, iar Tito Puente a mentionat ca "eu fac muzica, nu gatesc" (referindu-se la sensul initial al cuvantului). Celia Cruz a afirmat ca "salsa este un alt nume pentru muzica cubaneza. Este mambo, chachachá, rumba, son... toate ritmurile columbiene adunate sub o singura titulatura".

Compozitorul Peter Manuel considera ca salsa descrie un stil specific muzicii de la mijlocului anilor 1970 "cand un grup de muzicieni cu origini latin-americane, stabiliti in New York, au inceput sa modernizeze/reinventeze aranjamentele instrumentale de amploare, cunoscute in muzica anilor 40-50 prin intermediul genului mambo" si ca termenul a fost "popularizat" la sfarsitul anilor 1960 de un post de radio din Venezuela si de Jerry Masucci de la Fania Records. In contrast, Ed Morales a declarat ca salsa a fost folosit pentru prima data ca un stil specific de catre editorul si graficianul Izzy Sanabria. Moralesa amentionat de asemenea o utilizare timpurie a termenului de catre Johnny Pacheco, un interpret dominican care a lansat in 1962 un album numit Salsa Na' Ma, titlul fiind tradus de Morales ca "are nevoie de putin salsa sau de condimente".

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Waxer 2002, pp. 91–94
  2. ^ Gerard 1989, pp. 8–9.
  3. ^ Salazar, Max (26 ianuarie 1985). „Salsa Losing Popularity To Ballads On City Airwaves”. Billboard (Nielsen Business Media) 97 (4): 58. ISSN 0006-2510. http://books.google.com/books?id=7CQEAAAAMBAJ&pg=PT58. 
  4. ^ Salazar, Max (2001). Vladimir Bogdanov, Chris Woodstra, Stephen Thomas Erlewine. ed. All Music Guide: World Music (ed. 4). Hal Leonard Corporation. p. 884. ISBN 0-87930-627-0. http://books.google.com/books?id=xR7MdpuSlAEC&pg=PT884 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Muzică salsa