Muzeul Ocupației Sovietice din Tbilisi

41°41′45″N 44°48′01″E / 41.6958°N 44.8004°E (Muzeul Ocupației Sovietice din Tbilisi)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul Ocupației Sovietice din Tbilisi
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaTbilisi
Fondatornikoloz rurua[*][[nikoloz rurua (politician georgian)|​]]  Modificați la Wikidata
Custodelevan urušaje[*][[levan urušaje (istoric georgian)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Una din sălile de expoziție ale muzeului

Muzeul Ocupației Sovietice (în georgiană საბჭოთა ოკუპაციის მუზეუმი) este un muzeu de istorie din Tbilisi (Georgia), care documentează cele șapte decenii de stăpânire sovietică în această țară (1921-1991) și care este dedicat istoriei mișcării anticoloniale și de eliberare națională din Georgia, precum și memoriei victimelor represiunii sovietice din această perioadă.[1] Muzeul a fost inaugurat pe 26 mai 2006 și este parte a Muzeului Național al Georgiei.[2]

Expoziție[modificare | modificare sursă]

Muzeul Ocupației Sovietice este situat pe Bulevardul Rustaveli, principala arteră comercială din Tbilisi, fiind amplasat într-o sală spațioasă de la etajul al treilea al Muzeului Național al Georgiei.[2][3] Ideea înființării lui a fost avansată în 2006 de președintele Georgiei, Miheil Saakașvili, și de parlamentarul Nikoloz Rurua, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare a Parlamentului Georgiei și membru al partidului de guvernământ de la acea vreme, Mișcarea Națională Unită.[3]

Fiind al treilea astfel de muzeu deschis în statele postsovietice, cel din Tbilisi a fost inspirat, cel puțin parțial, de exemplele instituțiilor similare din Tallinn, Estonia, și Riga, Letonia. A fost inaugurat în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Georgiei, pe 26 mai 2006.[4][5] Finanțarea necesară a fost asigurată în principal din Fondul prezidențial, o sursă de venituri extrabugetară controlată de administrația prezidențială georgiană.[3] În muzeu sunt dispuse peste 3 000 de exponate.[2]

Muzeul Ocupației Sovietice este o expoziție permanentă de documente de arhivă și materiale foto și video care urmăresc cronologia istoriei Georgiei, de la scurta perioadă de independență dintre 1918 și 1921, până la înăbușirea de către armata sovietică a manifestației pro-independență din 1989, respectiv declararea independenței Georgiei în 1991. Alte exponate includ stenograme ale interogatoriilor dizidenților, ordine de execuție sau de deportare, dosare personale ale celor persecutați sau obiecte din celulele de închisoare din perioada sovietică. În afară de arhivele KGB și ale Partidului Comunist care nu au reușit să fie evacuate din Georgia după destrămarea Uniunii Sovietice, multe documente și materiale vizuale au fost furnizate de organizații publice și de familiile dizidenților sau victimelor. Muzeul publică și colecții tematice și invită în mod regulat istoricii să susțină prelegeri despre istoria secolului XX în Georgia.[6][7][8] Între 2006 și 2008, directorul muzeului a fost David Tskhadadze. Din decembrie 2008, muzeul este condus de Dr. Levan Urushadze. Anterior, Urushadze deținuse funcția de coordonator științific în cadrul muzeului.[9]

Reacții[modificare | modificare sursă]

Simbolismul și momentul deschiderii muzeului au iritat mai mulți membri ai Dumei de Stat din Rusia, care l-au calificat drept „pură propagandă naționalistă”.[3] Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru relații internaționale a parlamentului rus, a negat chiar faptul că ar fi existat o ocupație a Georgiei.[3] Președintele rus, Vladimir Putin, s-a plâns omologului său georgian, Mihail Saakașvili, la întâlnirea lor de la Sankt Petersburg din iunie 2006, reamintind că mulți lideri sovietici, precum Stalin și Lavrenti Beria, proveneau din Georgia. Conform unei surse din guvernul georgian, Saakașvili a răspuns sugerând oferirea de fonduri Rusiei pentru deschiderea unui muzeu al ocupației georgiene la Moscova.[7] Ulterior, Saakașvili a afirmat că muzeul nu e îndreptat împotriva nimănui: „acesta este un muzeu al ocupației sovietice, nu al ocupației ruse a Georgiei... Dacă cineva, undeva, la un anumit nivel, consideră asta un afront personal, este problema lor, nu a noastră”.[6][10]

Irakli Menagharishvili, director al Centrului de Studii Strategice din Tbilisi și fost ministru de externe în timpul președintelui Eduard Șevardnadze, a argumentat că muzeul poate fi considerat o comemorare a dramei împărtășite în mod egal de ruși și georgieni: „nimeni nu îi învinovățește pe ruși pentru ce s-a întâmplat sub comuniști. Și ei au suferit”.[3]

În martie 2007, muzeul a fost vizitat de președintele Ucrainei, Victor Iușcenko, care a sugerat înființarea unui muzeu similar în Ucraina.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Darmon Richter (). „Georgia's Soviet-era monuments: The towering titans of the past”. CNN. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ a b c „Georgian National Museum. Soviet Occupation Museum”. Georgianmuseums.ge. ICOM Georgia, Asociația Muzeelor Georgiene. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ a b c d e f Molly Corso (). „Georgia Opens Museum of Soviet Repression”. eurasianet.org. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ „Museum of Soviet Occupation opened in Tbilisi”. Biroul de comunicare al Președinției Georgiei. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Georgia: Independence Day to be celebrated and museum of Soviet occupation to be opened”. Agenția de știri REGNUM. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b Melik Kaylan (). „A Monument to the Terror”. The Wall Street Journal. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ a b Shaun Walker (). „The View from Tbilisi | Georgian-Russian Relations at an All-time Low”. International Institute for Strategic Studies. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ D. Tskhadadze. „საბჭოთა ოკუპაციის მუზეუმი” [Muzeul Ocupației Sovietice] (în georgiană). Administrația Arhivelor Ministerului de Interne al Georgiei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Levan Urushadze. „DR. LEVAN Z. URUSHADZE (Curriculum Vitae)”. Georgian National Museum. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Georgian leader praises ties with Ukraine, upbeat on NATO – BBC”. Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „President Yushchenko visits Museum of Soviet Occupation in Tbilisi”. Radio Ucraina. . Arhivat din original la . Accesat în .