Crimă în culise

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Murder Most Foul (film))
Crimă în culise
Rating
Titlu originalMurder Most Foul
Genfilm thriller
film de mister
film de comedie
film de crimă
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorGeorge Pollock[1][2]  Modificați la Wikidata
Bazat peDoamna McGinty a murit[*]  Modificați la Wikidata
StudioMetro-Goldwyn-Mayer  Modificați la Wikidata
DistribuitorMetro-Goldwyn-Mayer
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineDesmond Dickinson[*][[Desmond Dickinson (British cinematographer (1902-1986))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajErnest Walter[*][[Ernest Walter |​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaRon Goodwin[*][[Ron Goodwin (English composer and conductor)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieMargaret Rutherford[2]
Stringer Davis
Ron Moody[*][2]
Bud Tingwell
Dennis Price[*][[Dennis Price (British actor (1915-1973))|​]]
Andrew Cruickshank[*][[Andrew Cruickshank (Scottish actor (1907-1988))|​]]
Megs Jenkins[*][[Megs Jenkins (actress (1917-1998))|​]]
Francesca Annis
Terry Scott[*][[Terry Scott (British actor and comedian (1927–1994))|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera
martie 1964 (Regatul Unit)[3]
(New York City și Statele Unite ale Americii)[3]
(Germania)[3]  Modificați la Wikidata
Durata87 min.  Modificați la Wikidata
Țara Regatul Unit  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Precedat deCrimă la galop (1963)
Urmat deCrimă pe mare (1964)
Prezență online

Crimă în culise (1964) (în engleză Murder Most Foul) este un film thriller de comedie polițistă care a fost regizat de George Pollock după un scenariu de David Pursall bazat pe Doamna McGinty a murit de Agatha Christie. În rolurile principale au interpretat actorii Margaret Rutherford ca Miss Jane Marple, Charles Tingwell ca Inspector Craddock și Stringer Davis (soțul real al actriței Rutherford) ca Mr Stringer.[4] Hercule Poirot, care apare în roman, este înlocuit cu Miss Marple la fel ca majoritatea personajelor din film.[5]

A avut premiera în septembrie 1964, fiind distribuit de Metro-Goldwyn-Mayer. Coloana sonoră a fost compusă de Ron Goodwin.

Este al treilea film MGM cu Rutherford ca Miss Marple.[6]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Margaret McGinty, o barmaniță și fostă actriță, este găsită spânzurată, iar chiriașul acesteia, Harold Taylor, este prins la fața locului și pare clar vinovat. Toată lumea crede că este un caz simplu care va fi repede închis, cu excepția domnișoarei Marple. Miss Marple este singura persoană din juriu care nu este de acord cu stabilirea verdictului unanim de vinovat, ceea ce duce la un nou proces.

Între timp, în ciuda dezaprobării inspectorului Craddock (Charles Tingwell), Miss Marple decide să studieze detaliat cazul. Ea se dă drept o persoană care cere donații pentru biserică pentru a intra și a cerceta în casa doamnei McGinty. Ea găsește un ziar cu cuvinte tăiate și mai multe afișe cu o piesă de teatru misterioasă de crimă, Murder She Said, jucată recent în oraș. Aceste indicii o fac să suspecteze că doamna McGinty a șantajat un membru al companiei producătoare a piesei, Cosgood Players.

Miss Marple dă audiții pentru această trupă condusă de actorul/managerul Driffold Cosgood (Ron Moody). Cosgood nu este impresionat de capacitatea ei de a interpreta, dar, deoarece ea menționează că are mijloace independente de trai, el speră ca ea să devină un finanțator al trupei și îi permite să se alăture companiei fără a fi plătită. Miss Marple știe că este pe drumul cel bun în rezolvarea cazului atunci când unul dintre actori, George Rowton (Maurice Good), este otrăvit mai târziu. Ea își asigură cazarea în pensiunea în care se află trupa de teatru pentru a continua ancheta. Cineva a lăsat o copie a piesei lui Cosgood, Remember September, în dormitorul ei pentru ca Miss Marple să o citească. Cu ajutorul domnului Stringer, Miss Marple investighează istoria producției acelei piese și, de asemenea, legătura anterioară a doamnei McGinty cu compania. O încercare nereușită de a o reduce la tăcere pe Miss Marple duce la pierderea vieții unei alte actrițe. Are loc o altă încercare în timpul unui spectacol de teatru, dar Miss Marple reușește să scape și să-l denunțe pe ucigaș. Cosgood face apoi apel la ea să finanțeze Remember September, dar ea refuză: „Domnule Cosgood, orice altceva aș fi eu, cu siguranță nu sunt un înger”.[7]

Diferențe față de roman[modificare | modificare sursă]

La fel ca în majoritatea interpretărilor ei despre Miss Marple, interpretarea actriței Margaret Rutherford a fost destul de diferită față de cea a personajului Agathei Christie. În plus, suspansul și atmosfera întunecată specifică Agathei Christie au fost înlocuite în mare parte cu scene ușoare, chiar capricioase, tipice unei comedii de maniere.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Au interpretat actorii:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0058383/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=111902.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c „Crimă în culise”, Internet Movie Database, accesat în  
  4. ^ „Murder Most Foul (1964)”. BFI. 
  5. ^ „Murder Most Foul (1965) - Articles - TCM.com”. Turner Classic Movies. 
  6. ^ Hal Erickson. „Murder Most Foul (1964) - George Pollock - Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related - AllMovie”. AllMovie. 
  7. ^ "Mr Cosgood, whatever else I am, I am definitely no angel."

Legături externe[modificare | modificare sursă]