Muntele Hermon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Muntele Hermon
Hermonsnow.jpg
Culmea înzăpezită a Muntelui Hermon, văzută de pe vârful Bental din Înălțimile Golan
Altitudine2,814 m
Localizarela frontiera dintre Siria și Liban și la linia de armistițiu dintre Siria și Israel
Aparține deAntiliban
CoordonateE, 35° 51′ 0″ N 33° 24′ 0″
Suprafațăca.1000 kmp
Hartă
Golan Heights relief v2.png

Muntele Hermon (în arabă جبل الشيخ‎ Djebel a-Shaykh- „Muntele Șeicului” sau „al Bătrânului”, în ebraică:הר חרמון Har Hermon) este un lanț muntos, lung de 50 km și lat de până la 20 km, parte a Munților Antiliban, și divizat în prezent între Liban, Siria și teritoriul controlat de Israel din Înălțimile Golan. Cea mai mare parte a sa se află sub controlul Siriei și Libanului. Vârful său la frontiera dintre Siria și Liban, înalt de 2,814 metri, este cel mai înalt punct din Siria și se află la 14 km nord de pozițiile militare israeliene. Pe el, în zona tampon dintre Siria și teritoriile controlate de Israel, se află cea mai înaltă poziție permanentă de observatori ai ONU din lume. Povârnișurile sudice ale Muntelui Hermon se extind spre Înălțimile Golan, cuprinzând la 2,236 metri înălțime, punctul cel mai înalt de pe teritoriile aflate sub control israelian. La est de ea, la o înălțime de 2,224 m, se află o stațiune de schi alpin și un teleferic care deservesc Israelul.

Numele[modificare | modificare sursă]

„Denumirea antică Hermon apare deja în Biblie, în cartea Deuteronomului (Dvarim) 3,8-9: Am luat în vremea aceea din mâinile celor doi regi amorei pământul acesta care este dincoace de Iordan, de la râul Arnon până la muntele Hermon”. i9. (Sidonienii numesc Hermonul, Sirion, iar Amoreii îl numesc Senir). Muntele mai apare în Scriptura ebraică sub numele de Sihon - Deuteronom 4, 48: „Care se întinde pe malul râului Arnon de la Aroer până la muntele Sihon sau Hermon”, sau Hermonim. El este invocat și de Cântarea Cântărilor.

Sursa numelui Hermon este rădăcina ebraică hrm, al cărui înțeles este „loc sacru”. Muntele însuși era considerat un loc sacru, intre altele, pentru canaaneni slujitori ai zeului Baal, și era cunoscut de aceea, după mărturia Bibliei, și sub numele Baal Hermon. Amoriții au zidit la poalele sale un templu al lui Baal Gad vezi „Cinci stăpânitori Filisteni, toți Canaaneii, Sidonienii și Heveii care locuiau în munții Libanului de la muntele Baal-Hermon până la intrarea Hamatului” (Cartea Judecătorilor, 3, 3). După cartea apocrifă al lui Hanoh 1 (din care o parte s-a descoperit la Qumran) numele muntelui Hermon vine de la cei două sute de îngeri care s-au revoltat la Ardis, pe muntele Hermon, contra lui Dumnezeu și legământul lor (hahrama) de a se însura cu fiicele oamenilor.(Hanoh 1, 6, 6)

Denumirea arabă Djebel ash-Sheikh înseamna „Muntele Șeicului”, adică „Muntele bătrânului”, din cauza zăpezii albe care îi acoperă capul în timpul iernii.

Hermonul în tradiția locală[modificare | modificare sursă]

După Cartea biblică a Ieșirea (Bamidbar) și cea a Deuteronomului, regiunea Hermon făcea parte în vechime din teritoriul stăpânit de Og, regele Basanului, pe care Moise l-a înfrânt, cucerindu-i țara. Relatarea biblică marchează Muntele Hermon ca granița de nord a regatului antic Israel, zona limitrofă fiind în posesiunea unei jumătăți din tribul Manase (Menashe). (Cronici 1, 5,23): „Urmașii jumătății din tribul lui Manase au trăit în acel pământ de la Vasan până la Baal-Ermon și Senir și până la muntele Hermon, și erau mulți la număr”.

Și psalmistul, regele David, a vizitat aceste locuri și a exclamat: על כן אזכרך מארץ ירדן וחרמונים (Psalmul 41) ... „Pentru aceasta îmi voi aduce aminte de Tine, din pământul Iordanului și al Ermonului,....”. În psalmul 133 3,5 neaua de pe culmile acestui munte e supranumită „roua Hermonului”: Aceasta este ca roua Ermonului, ce se coboară pe munții Sionului, că unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea și viața până în veac

În perioada celui de-al doilea Templu în această zonă se afla așezarea înțelepților evrei Bnei Betira.(בני בתירא). Se știe și că regele Iudeei Alexander Yannay a cucerit Hermonul și a convertit la iudaism pe itureii care trăiau acolo.

În Noul Testament joacă Muntele Hermon doar un rol indirect. După narațiunea Evangheliei, Iisus a poposit la Caesarea Philippi (astăzi Banias) la poalele muntelui (Marcu 8.27 etc) De aceea, potrivit unor tradiții creștine, Hermon ar fi fost locul Schimbării la față a lui Iisus Hristos, în prezența ucenicilor săi, Petru, Iacov și Ioan. Muntele Tabor este, însă, de obicei, muntele tradițional recunoscut ca fiind locul Transfigurației.

Culmea muntelui[modificare | modificare sursă]

Telefericul în partea sub control israelian a Muntelui Hermon

În condiții de bună vizibilitate, de pe culmea muntelui se poate vedea până la 150 km distanță. Arheologul și reporterul Tzvi Ilan, care a prospectat culmea Hermonului la 19 iunie 1974, înainte ca Israelul să o predea forței de observatori ai ONU,o împarte în trei vârfuri de înălțime comparabilă, între ele situându-se o vale numită Al Dar. De pe vârful nord-vestic se observă Depresiunea Libanului și Munții Liban până la Marea Mediterană. De pe vârful nord-estic se poate vedea până la Katana și Damasc, de asemenea regiunile Basan (Bashan), Golan,Ghilad și Galileii. De pe varful de 2,814 m se observă toată regiunea de jur împrejur.

Tzvi Ilan a găsit ruinele de templu descrise aici în 1869 de Charles Warren de la Fondul pantru cercetarea Palestinei. Templul, zidit din pietre mari ,se afla la sud-est de stâncă și are dimensiunile de 10-10 metri. Pe partea de răsărit a stâncii se află o mică încăpere ca un fel de peșteră, purtând o inscripție în limba arabă din 1934. Pe munte Tzvi Ilan a descoperit obiecte de lut din Epoca elenistică și din perioada dominației bizantine. S-au găsit și câteva din epoca de fier.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Yuval Elezri (red)- Lexicon Mapa Eretz Israel,, 2003 Mapa, Tel Aviv