Muligambia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Logo-ul site-ului Muligambia.com

Muligambia.com a fost un site web de divertisment din Republica Moldova, supranumit „primul site de umor din Moldova”,[1] care conținea colecții de fotografii, filmulețe și conversații nereușite,[2] preluate de pe profiluri ale persoanelor înregistrate pe diferite site-uri de socializare (cu precădere Odnoklassniki și Facebook). Domeniul a fost înregistrat la 17 iunie 2008.[2] Unul din administratorii sitului declara într-un interviu[2] că sursa de inspirație pentru crearea site-ului a fost site-ul românesc cu aceeași temă cocalari.com.

Site-ul funcționa pe un sistem „user generated content”, astfel toate fotografiile apărute pe Muligambia erau trimise de vizitatorii acestui blog. Site-ul a publicat de-a lungul timpului multe materiale controversate, care uneori erau preluate de canalele de știri din Republica Moldova, precum Jurnal TV, Publika TV, Pro TV Chișinău. Muligambia avea mai multe serii de articole: „Dicționarul MD-RO”, o satiră a limbajului utilizat de cetățenii Republicii Moldova; „Țara Minunilor”, o colecție de fotografii cu panourile publicitare, ziare, anunțuri, documente, ce conțin greșeli de ortografie etc.

Laitmotivul site-ului a provocat numeroase amenințări la adresa administrației, unele dintre care au atras atenția Procuraturii Generale. În septembrie 2012, procurorii au încercat să găsească administratorii sitului, învinuindu-i de distribuire a pornografiei infantile.[3] Conform unor surse,[4] procurorii au suferit eșec deoarece „numărul lor este mare, iar adresele IP se schimbă des”. Alte surse susțineau că o parte din administratori au fost identificați peste hotarele țării și urmează a fi extrădați.[5] De asemenea, a fost inițiată o cauză penală în baza profanării simbolurilor de stat,[3] învinuire pe care administratorii au respins-o.[6] În total, 5 dosare au fost intentate pe numele administratorilor site-ului.[7]

Pe site apăreau și articole de promovare a „tinerelor talente”; datorită acestora s-a lansat și a devenit cunoscută formația Carla's Dreams și a devenit popular studioul cinematografic CAF Films.[2]

În iulie 2013, site-ul era cel mai vizitat blog din Republica Moldova[8] și al optulea cel mai de succes site creat în țară.[9] Către decembrie 2016, popularitatea situl a scăzut semnificativ, acesta regăsindu-se pe poziția 100 în clasamentul siturilor moldovenești,[10] deși a rămas în top 5 printre bloguri.[11] În 2018, site-ul nu mai era accesibil, în schimb pagina de Facebook „Muligambia Moldova” a rămas relativ activă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Destinație finală pentru „Muligambia". Jurnal.md. . Accesat în . 
 2. ^ a b c d „Muligambia: Мудистика” (în rusă). allfun.md. . Accesat în . 
 3. ^ a b „Va sta doi ani după gratii pentru că a postat pe internet poze nud cu fosta sa prietenă”. Publika TV. . Accesat în . 
 4. ^ „Administratorii Muligambia riscă 10 ani de închisoare”. Jurnal.md. . Accesat în . 
 5. ^ Buzovschi, Cristina (). „Procurorii vor să închidă Muligambia”. Unimedia.md. Accesat în . 
 6. ^ „Maniak Muligambia: Поймай меня, если сможешь” (în rusă). allfun.md. . Accesat în . 
 7. ^ „A vrut sa se razbune pe fosta iubita, iar acum risca 2 ani de inchisoare. Ce a făcut”. Pro TV Chișinău. . Accesat în . 
 8. ^ „Top 20: Bloguri (mai 2013)”. top20.md. . Accesat în . 
 9. ^ „Top 20: Clasament general (iulie 2013)”. top20.md. . Accesat în . 
 10. ^ „Top 20: Clasament general (decembrie 2016)”. top20.md. . Accesat în . 
 11. ^ „Top 20: Bloguri (aprilie 2015)”. top20.md. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]