Mușchii masticatori

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

MUSCHII MASTICATORI

Prin muschii masticatori se inteleg urmatorii muschi

Temporalul, Maseterul, Pterigoidianul medial, Pterigoidianul lateral.

Ei iau parte la masticatie ridicand si miscand lateral mandibula. Coborarea e produsa prin greutatea osului si muschii digastric milohioidian si geniohioidian, acestia apartin regiunii gatului.

1. Temporalul este un muschi foarte puternic dispus ca un evantai desfasurat in regiunea temporala. Insertia proximala: fosa temporala. Insertia distala: procesul coronoidian al mandibulei. Actiune: este cel mai puternic muschi masticator, ridica mandibula, realizeaza retropulsia mandibulei, strange dintii.

2. Maseterul este un muschi puternic de forma patrulatera situat pe fata externa a ramurii ascendente a mandibulei' este alcatuit din 2 straturi: superficial si profund, grosimea ambelor straturi atinge aproape un cm. Origine: portiunea superficiala pe arcada zigomatica. Portiunea profunda tot pe arcada zigomatica. Insertie: portiunea superfciala pe unghiul mandibulei, portiunea profunda pe fata externa a ramurii mandibulei. Actiune: ridica mandibula, inclesteaza dintii, produce presiune masticatoare.

3. Muschiul pterigoidian medial este un muschi gros de forma patrulatera, asezat ca si maseterul pe ramura mandibulei dar pe fata ei interna. Origine: fosa pterigoida, Insertie: fata mediala a unghiului si ramurii mandibulei, Actiune: ridicarea si propulsia mandibulei.

4. Muschiul pterigoidian lateral este un muschi gros si foarte puternic de forma piramidala, situat in afara precedentului dar ca si acesta ascuns de ramura mandibulei. Este format din 2 fascicule superior si inferior.