Moritz Lazarus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Profesor Moritz Lazarus

Moritz Lazarus (n. 15 septembrie 1824 - d. 13 aprilie 1903) a fost un filozof și un psiholog evreu german, unul din conducătorii comunității evreiești reformate din Germania, inițiatorul psihologiei comparative, președintele Alianței Israelite Universale de la Berlin, unul dintre inițiatorii și conducătorii Seminarului rabinic reformat din Berlin și un luptător împotriva antisemitismului.

Lazarus a fost proclamat doctor în filozofie la vârsta de 25 ani; la 30 de ani a primit titlul de doctor în drept al Universității din Berna. Un seminar rabinic din Statele Unite i-a dat titlul de doctor în teologie, iar Academia din Sankt Petersburg l-a primit ca membru corespondent. Guvernului german i-a folosit drept consilier.

Primul șef rabin al evreilor din România, Iacob Ițhak Niemirower, a fost un elev al lui și un discipol al filozofiei lui.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Iacob Ițhak Niemirower - Iudaismul, studii, eseuri, omiletică și retorică. Studiu introductiv de Lucian Zeev Herșcovici. Selectarea textelor, note, glosar și indici de dr. Lya Benjamin și Mihaela Rotaru. Editura HASEFER, București, 2005.

Legături externe[modificare | modificare sursă]