Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu

Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu este un monument de bronz închinat istoricului, omului politic și episcopului evanghelic sas Georg Daniel Teutsch (1817-1893), care a fost realizat de sculptorul german Adolf von Donndorf în anul 1899. În prezent, el se află amplasat în Piața Huet din Sibiu, în curtea Catedralei Evanghelice.

Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2015, având codul de clasificare SB-III-m-B-12595. [1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Georg Daniel Teutsch[modificare | modificare sursă]

Georg Daniel Teutsch

Georg Daniel Teutsch (1817-1893) a fost un istoric și om politic sas din Transilvania. El s-a născut în 12 decembrie 1817 în orașul Sighișoara (pe atunci reședința comitatului Târnava Mare), într-o familie modestă de mici meseriași.

A urmat ciclul primar și gimnazial al "Școlii din Deal" și apoi Gimnaziul Evanghelic din Sighișoara (azi Liceul Teoretic Josef Haltrich), pe care l-a terminat cu examen de bacalaureat (Maturitätsprüfung) la 31 iulie/1 august 1837. În toamna aceluiași an a început studii universitare de istorie și teologie evanghelică la Viena, pe care le-a continuat în anul următor de studiu la Berlin, fiind nemulțumit de calitatea învățământului protestant din Viena. În 1842 a revenit la Sighișoara, iar la 3-4 ianuarie 1843 și-a finalizat studiile cu disertație susținută în istorie, pedagogie și teologie. A devenit lector la "Școala din Deal" din Sighișoara în 1842, co-rector în 1845 și rector (director) între anii 1850-1863.

În anul 1863 a renunțat la activitatea didactică, fiind ales preot evanghelic în Agnita (comitatul Târnava Mare). A fost ales la 19 septembrie 1867 ca episcop al Bisericii Evanghelice din Transilvania (cu reședința la Biertan), ocupând această funcție până la moarte. El a decis revenirea Episcopiei Evanghelice a Transilvaniei la Sibiu după aproximativ trei sute de ani, biserica evanghelică din Piața Huet devenind astfel catedrală episcopală.

Fiind adept al autonomiei comunității săsești din Transilvania, Teutsch a finalizat unirea comunităților săsești în Biserica evanghelică săsească. A căutat păstrarea integrității lingvistice și culturale săsești, opunându-se cu vehemență în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea politicii de maghiarizare a învățământului și administrației, ordonate de guvernul de la Pesta.

Între anii 1863-1865, Teutsch a fost ales în Consiliul imperial din Viena și a fost numit deputat al casei imperiale în adunarea obștească din Sibiu. În anul 1866 este numit reprezentantul sașilor din regiunea Cincu în delegația Ardealului în Adunarea Națională din Budapesta. A renunțat la acest mandat în 1868, când a devenit episcop. Între anii 1876-1886 nu s-a putut opune ieșirii din Biserica evanghelică săsească a celor 16 comunități evanghelice cu credincioși maghiari pentru că a trebuit să țină seama de evoluția politică din Austro-Ungaria.

Fiind preocupat de documentarea istoriei strămoșilor săi, Teutsch a constatat lipsa unei istorii scrise a comunității săsești. El este autorul lucrării "Geschichte der Siebenbürger Sachsen für das sächsische Volk" (Sibiu, 1852). A fost ales președinte al Asociației pentru studiul istoriei Transilvaniei și membru de onoare al ASTREI.

Georg Daniel Teutsch a murit la 2 iulie 1893, în Sibiu. Fiul său, Friedrich Teutsch, a fost episcop evanghelic săsesc în perioada 1903-1932.

Ridicarea monumentului[modificare | modificare sursă]

Catedrala Evanghelică din Sibiu şi monumentul lui Georg Daniel Teutsch

Episcopul Teutsch a fost cel care a decis revenirea Episcopiei Evanghelice a Transilvaniei la Sibiu după aproximativ trei sute de ani, biserica evanghelică din Piața Huet devenind astfel catedrală episcopală. Dorind să-i omagieze memoria, comunitatea săsească din Sibiu a comandat sculptorului german Adolf von Donndorf (1835-1916) din Stuttgart realizarea unei statui din bronz a lui Georg Daniel Teutsch, fost episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din Transilvania (1867-1893). [2]

Statuia a fost amplasată în curtea Catedralei Evanghelice din Sibiu (în apropiere de latura sudică), fiind inaugurată la 19 august 1899.

Descrierea monumentului[modificare | modificare sursă]

Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu este amplasat în curtea Catedralei Evanghelice din Piața Huet.

Statuia este realizată din bronz și are o înălțime de 3,5 m. Episcopul este reprezentat în picioare, îmbrăcat într-o robă preoțească, ținând în mâna stângă Biblia, iar mâna dreaptă este sprijinită pe o colonetă pe care sunt așezate un vraf de documente ce simbolizează libertățile medievale ale sașilor. De unul din documente atârnă sigiliul regal al Ungariei. Pe colonetă este aplicat un medalion circular ce redă simbolic fondarea Sibiului și venirea sașilor; pe medalion sunt reprezentați în basorelief cei doi conducători legendari ai sașilor ce depun jurământul cu săbiile încrucișate.

Ea se află pe un soclu din granit, înalt tot de 3,5 m. Piedestalul are un plan pătrat, cu două trepte la bază. Pe soclu se află o inscripție simplă: "TEUTSCH". Mai jos, pe fațadele soclului se află patru medalioane de bronz în basorelief cu efigiile a patru colaboratori ai lui Teutsch: episcopul Georg Paul Binder (1784-1867), comitele Konrad Schmidt, consilierul Johann Karl Schuller (1794-1865) și secretarul Franz Gebbel (1835-1877). [2] Cele patru medalioane sunt unite cu un bandou continuu cu decorație vegetală în bronz.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2015
  2. ^ a b Alexandru Avram, Vasile Crișan - "Ghid de oraș. Sibiu" (Ed. Sport-Turism, București, 1983), p. 108

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alexandru Avram, Vasile Crișan - "Ghid de oraș. Sibiu" (Ed. Sport-Turism, București, 1983), p. 108