Mona Eltahawy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mona Eltahawy
Date personale
Născută (56 de ani) Modificați la Wikidata
Port Said, Egipt Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Egipt Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalistă
autor de non-ficțiune[*]
activist pentru drepturile femeilor[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă
Araba egipteană
limba engleză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materThe American University in Cairo[*][[The American University in Cairo (independent English-language research university in Cairo, Egypt)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Mona Eltahawy (n. 1 august 1967 la Port Said) este o jurnalistă americană de tip freelancer, de origine egipteană. Este cunoscută pentru eseurile și dezbaterile inițiate referitoare la situația femeii în lumea islamică și care au apărut în publicații ca: The Washington Post, The New York Times, Christian Science Monitor, Miami Herald .

S-a născut în Egipt, dar s-a mutat împreună cu familia în Regatul Unit pe când avea 7 ani. La 15 ani se mută în Arabia Saudită, iar în anul 2000 se mută în SUA.

Este un critic vehement al regimului lui Hosni Mubarak și al grupării Frăția Musulmană. În noiembrie 2011, în timpul demonstrațiilor care au avut loc în Piața Tahrir, este arestată de forțele de ordine, care au supus-o la agresiuni sexuale.

De asemenea, militează pentru drepturile femeii în lumea arabă și denunță mutilarea genitală la femei, practicată în multe țări africane și din Orientul Mijlociu.

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)