Mohammad Javad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mohammad Javad
Mohammad Javad Bahonar.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Kerman, Iran Modificați la Wikidata
Decedat (47 de ani) Modificați la Wikidata
Teheran, Iran Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Iran.svg Iran Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
învățător Modificați la Wikidata
Al 48-lea Prime Minister of Iran Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Mohammad-Ali Rajai
Succedat de Mohammad-Reza Mahdavi Kani[*]
Ministry of Culture and Islamic Guidance Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Member of the Islamic Consultative Assembly Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Circumscripția Tehran, Rey, Shemiranat and Eslamshahr[*]

Partid politic Islamic Republican Party[*]
Alma mater University of Tehran[*]

Mohammad-Javad Bahonar (محمدجواد باهنر în persană) (n. 1930 — d. 30 august, 1981) a fost al doilea prim-ministru al Iranului de după revoluția din 1979 și secretar general al Partidului Republican Islamic.

Bahonar s-a născut în Kerman, Iran. Deși cleric, a fost închis în anii '60 pentru activități anti-guvernamentale. Cu toate că a fost inactiv politic pentru o lungă perioadă de timp înainte de revoluție, el a fost co-autorul unor cărți conținând texte islamice. Abia după revoluție a devenit membru fondator al Partidului Republican Islamic, precum și membru în Consiliul Revoluționar Iranian. A fost ales Ministrul Educației în guvernul lui Mohammad Ali Rajai și și-a intensificat eforturile de a scoate universitățile iraniene de sub influența seculară, în ceea ce a devenit cunoscut drept Revoluția Culturală Islamică. Când Rajai a devenit președinte, la 4 august 1981, l-a ales pe Bahonar ca prim-ministru al său.

După asasinarea lui Mohammad Beheshti, la 28 iunie 1981, Bahonar a devenit secretar-general al Partidului Republican Islamic, dar nu a rezistat prea mult în această funcție, nici în cea de prim-ministru, fiind asasinat, la mai puțin de două luni de la învestire, alături de președintele Rajai si de alți lideri de partid, când o bombă a explodat la biroul său din Teheran. Asasinul a fost identificat ca fiind Massoud Kashmiri, membru al organizației Mujahedinilor din Iran (cunoscută și ca MKO, MEK sau PMOI), care s-a infiltrat în biroul primului-ministru deghizat în ofițer de securitate.