Moștenitor prezumtiv

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Moștenitoare prezumtivă)

Moștenitorul prezumtiv sau moștenitoarea prezumtivă este persoana situată pe prima poziție în ordinea succesiunii la un anumit titlu, dar care poate pierde acest loc în anumite circumstanțe prevăzute de sistemul de moștenire, cum ar fi nașterea unui moștenitor mai eligibil.[1][2]

Poziția de „moștenitor prezumtiv”, ca și cea de „prinț moștenitor”, nu este un titlu nobiliar în sine, ci este doar un termen general care desemnează persoana ce deține primul loc în ordinea succesiunii.

Exemple de moștenitori prezumtivi[modificare | modificare sursă]

  • Caroline, Prințesa de Hanovra, a fost moștenitoarea prezumptivă a tronului din Monaco până la 10 decembrie 2014, când fratele ei, Albert al II-lea, Prinț de Monaco, a devenit tată a doi gemeni (Prințul Jacques și Prințesa Gabriella). Prințul Jacques a devenit atunci prinț moștenitor, iar Prințesa Caroline a coborât pe locul al treilea în ordinea succesiunii la tron.
  • Jigyel Ugyen Wangchuck este moștenitorul prezumtiv al tronului din Buthan. Dacă fratele lui, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, va avea un copil legitim, acesta va deveni prinț moștenitor dacă va fi băiat, sau moștenitoare prezumptivă dacă va fi fată.
  • Prințesa Leonor de Asturia este moștenitoarea prezumptivă[3] a tronului Spaniei. Dacă tatăl ei va avea un fiu legitim, Leonor își va pierde poziția în linia de succesiune.

Moștenitori prezumtivi care au moștenit tronul[modificare | modificare sursă]

Albert I al Belgiei

Exemple de moștenitori prezumptivi care nu au moștenit tronul[modificare | modificare sursă]

Exemple în cultura populară[modificare | modificare sursă]

În filmul de desene animate Disney The Lion King, Scar este moștenitor prezumptiv. Nașterea lui Simba, moștenitorul aparent, fiul regelui Mufasa, îl îndepărtează însă de tron pe Scar, lucru care creează întreaga intrigă a filmului.

În primele trei sezoane ale serialului de televiziune Downton Abbey, mare parte din dramă este centrată pe Matthew Crawley, moștenitorul prezumptiv al contelui de Grantham. După decesul lui Matthew la sfârșitul sezonului 3, poziția de moștenitor prezumptiv este preluată de fiul său.

În Pair of Kings, vărul regilor, Lanny, este următorul în linie pentru a deveni rege al Kinkow după moartea verilor săi (care domnesc împreună).

În Frozen, Prințesa Anna este moștenitoare prezumtivă, fiind sora reginei Elsa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Heir Presumptive Law & Legal Definition”. USLegal.com. Accesat în . 
  2. ^ „Heir presumptive”. Reverso.net. Accesat în . 
  3. ^ „Her Royal Highness the Princess of Asturias”. Accesat în . 
  4. ^ James was never heir presumptive in law, nor recognized by Parliament until after Elizabeth's death. Previous law, rigidly interpreted, could have excluded him.