Mizzi Locker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Mizzi Locker (născută Mizzi Schachter la 14 ianuarie 1917, Rădăuți, Austro-Ungaria - 12 septembrie 2014, Israel) este cântăreață de operă și profesoară de canto israeliană, originară din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Talent timpuriu[modificare | modificare sursă]

Mizzi Locker, provenind dintr-o familie de evrei bucovineni, Iankel Schachter și Hencze (Henie) Gartner, se naște la Rădăuți la 14 ianuarie 1917, ea fiind al zecelea și ultimul copil la părinți, și, singura fată. Nu a avut norocul să-și cunoască tatăl, acesta murise chiar în anul când Mizzi se născuse. Familia se mută la Storojineț, locul unde Mizzi își petrece copilăria și anii de școală.

Înclinații pentru muzică a avut din copilărie, însă, talentul i l-a descoperit printr-o întâmplare, cantorul Sinagogii din Storojineț, pe nume Lerner. Patru frați ai lui Mizzi cântau în corul sinagogii, iar cantorul făcea periodic repetiții cu aceștia în casa lor. Cântau atât de frumos, încât se opreau în loc trecătorii de pe stradă și ascultau. Mizzi, ascultând din camera alăturată toate repetițiile fraților, învățase toate textele cântecelor și cânta odată cu ei. Cantorul auzind-o, a chemat-o și i-a verificat vocea, constatând că e foarte talentată, motiv pentru care i-a recomandat să urmeze studii de muzică.

Primele ore de pregătire le primește gratuit de la o profesoară de canto din Storojineț, având în vedere că familia era săracă. Între timp, frații mai mari lucrau cîte ceva pentru a susține familia financiar. Astfel și Mizzi a reușit sa urmeze câteva cursuri de canto în Cernăuți, cu profesoara Althaim Feler.

La adolescență, Mizzi se împrietenește cu Bernhard Locker, care-i devine soț mai târziu. Acesta era dintr-o familie înstărită și, din dragoste pentru Mizzi, o susține în cariera muzicală, cumpărându-i și un pian. Primele succese le-a avut pe scenele locale și la Radio Cernăuți. La 21 noiembrie 1937 Mizzi se căsătorește cu Bernhard Locker.

Al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

Fericirea nu a durat prea mult timp deoarece a izbucnit al doilea război mondial, și, în urma încheierii Pactului Ribbentrop - Molotov, sovieticii le-au cofiscat casa cât și celelalte bunuri materiale. Familia s-a refugiat la Cernăuți. A urmat ghetoul. În noaptea de 14 iunie 1942 au fost deportați dincolo de Transnistria, în Transbug, în lagărul german al morții, unde, din lotul de 745 de persoane, au supraviețuit doar 13 oameni, cei care au avut curajul să evadeze. Primii care au evadat, au fost soții Mizzi și Bernhard Locker. Ceilalți au fost omorâți pentru "vina" de a fi evrei.

După război[modificare | modificare sursă]

După război au ajuns la Cernăuți. Aici, Mizzi Locker și-a reluat cariera muzicală, cântând la diverse concerte și la Radio Cernăuți. În anul 1945 se refugiază cu familia la București. Aici studiază canto, absolvind Conservatorul de Muzică din București. Devine solistă a Orchestrei simfonice și în programele Radioului București. A fost primită la Opera de stat pentru rolul Suzanei din Nunta lui Figaro, de Mozart. Între timp, însă, a primit aprobarea pentru a emigra în Israel.

Israel[modificare | modificare sursă]

La Opera israeliană la Tel Aviv a cântat în rolul Michaelei din Carmen de Bizet, apoi în cel al Margaretei din Faust de Gounod. În scurt timp, ea a reușit să devină favorita publicului. Aparițiile sale la Radio Kol Israel, acompaniată de pian sau de orchestră au fost foarte apreciate. Posesoare a unui glas sopran liric, versat pe toate registrele, Mizzi Locker a stăpânit un repertoriu bogat, de operă, operetă, și cântece populare ale diverselor popoare. Uneori a cântat în duet, cu Lika Sade și cu Celina Alfandary.

În stagiunea 1954 - 1955, sub organizarea Societății Dante Alighieri - Tel Aviv, în concert de muzică vocală a cântat arii din "Cosi fan tutte" de Mozart, împreună cu Celina Alfandary. Deseori a participat la concertele date de Collegium Musicum din Tel Aviv, sub conducerea dirijorului Eytan Lustig, precum și la serile de cameră din Ierusalim.

Profesoară de canto[modificare | modificare sursă]

În perioada anilor 1961 - 1976, Mizzi Locker a funcționat și ca profesoară de canto în cadrul Conservatorului Israelian de Muzică. După moartea soțului ei, în anul 1971, n-a mai avut puterea sufletească să mai cânte pe scenă. A continuat să dea lecții private de canto ale lumii. Unul dintre elevii ei este tenorul israelian Gabi Sadè.

În prezent, Mizzi Locker locuiește în orașul Ramat Gan (Israel).