Miron (sculptor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Miron
Date personale
Născutsecolul al V-lea î.Hr. Modificați la Wikidata
Mandra-Eidyllia Municipality⁠(d), Decentralized Administration of Attica⁠(d), Grecia Modificați la Wikidata
Decedatsecolul al V-lea î.Hr. Modificați la Wikidata
CopiiLycius[*][[Lycius (ancient Greek sculptor)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor
artist
brazier[*][[brazier (artisan who casts bronze)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiAtena
Grecia Antică[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă veche Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculptură[1]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăArta în Grecia antică  Modificați la Wikidata
Opere importanteDiscobolus[*][[Discobolus (lost sculpture by Myron known through several copies)|​]], Athena and Marsyas[*][[Athena and Marsyas (sculpture by Myron)|​]], Lykinos of Sparta statue at Olympia[*][[Lykinos of Sparta statue at Olympia (ancient Greek artwork seen by Pausanias ca. 165 CE)|​]][2], Timanthes statue at Olympia[*][[Timanthes statue at Olympia (ancient Greek artwork seen by Pausanias ca. 165 CE)|​]][3], Philippos statue at Olympia[*][[Philippos statue at Olympia (ancient Greek artwork seen by Pausanias ca. 165 CE)|​]][4], Chionis ? statue at Olympia[*][[Chionis ? statue at Olympia (ancient Greek artwork seen by Pausanias ca. 165 CE)|​]][5]  Modificați la Wikidata

Miron (în greacă Μύρων, Mýron; n. ca. 500 a. Chr., Eleutherai; d. ca. 440 a. Chr.) a fost unul din cei mai însemnați sculptori ai Greciei Antice. Alături de Policlet a fost unul dintre fruntașii sculpturii grecești din perioada clasică timpurie, fiind un premergător al lui Fidias.

Viața și opera[modificare | modificare sursă]

Discobolul, copie romană expusă la British Museum

Sculptorul Miron a învățat măiestria artei de a ciopli în piatră ori modela bronzul de la Ageladas, un sculptor grec și renumit profesor în materie, împărtășindu-și tainele și altor doi titani ai vremii: Phidias și Polykleitos.

Multe din operele lui Myron au dispărut în cenușa istoriei, dar unele au fost redate de către urmașii romani, care au îndrăgit operele create de către acesta și le-au replicat în marmură ori gresii.

Printre realizările lui Myron se numără câteva statui din bronz ale zeilor sau semi-zeilor, ori ale eroilor, dar majoritatea au fost dedicate atletismului și Jocurilor Olimpice. Cea mai cunoscută operă a lui Miron este Discobolul, cunoscut și sub numele de „Aruncătorul cu discul”.

Această sculptură a fost realizată în perioada 460450 î.en. În prezent se găsesc câteva copii romane ale acestei statui, majoritatea fiind realizate la scară naturală umană, numai una fiind realizată din marmură.

O altă operă de Miron este "Atena și Marsias" - grup statuar din care spre anii 60 ai sec. XX se păstrase doar statuia Atenei, dar actualmente este restaurat în întregime, incluzând pe satirul Marsias, oscilând între curiozitate și frică, și se află la Vatican, la Museo Storico Vaticano, care este unul dintre Muzeele Vaticane.

Creația sa constituie o eliberare din hieratismul sculpturii arhaice. Conturul formelor devine unul suplu, expresia figurii se umanizează și sporește în expresivitate, redarea mișcării respectă realitatea. Echilibrul formelor reflectă seninătatea interioară.

A fost primul sculptor grec, care a combinat măiestria mișcării cu un har pentru compoziție fără precedent.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ 6.2.2, Description of Greece[*][[Description of Greece (work by the 2nd century CE traveler Pausanias)|​]] 
  3. ^ 6.8.4, Description of Greece[*][[Description of Greece (work by the 2nd century CE traveler Pausanias)|​]] 
  4. ^ 6.8.5, Description of Greece[*][[Description of Greece (work by the 2nd century CE traveler Pausanias)|​]] 
  5. ^ 6.13.2, Description of Greece[*][[Description of Greece (work by the 2nd century CE traveler Pausanias)|​]] 
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  

Vezi și[modificare | modificare sursă]