Miron (sculptor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Miron
Date personale
Născut secolul V î.e.n. Modificați la Wikidata
Eleutherae[*], Grecia Modificați la Wikidata
Decedat secolul V î.e.n. Modificați la Wikidata
Cetățenie Atena clasică Modificați la Wikidata
Ocupație sculptor[*]
artist Modificați la Wikidata
Activitate
Opere importante Drunken old woman[*], discobolus[*], Q3627892[*]  Modificați la Wikidata

Miron (în greacă Μύρων, Mýron; n. ca. 500 a. Chr., Eleutherai; d. ca. 440 a. Chr.) a fost unul din cei mai însemnați sculptori ai Greciei Antice.

Viața[modificare | modificare sursă]

Discobolul, copie romană expusă la British Museum

Sculptorul Miron a învățat măiestria artei de a ciopli în piatră ori modela bronzul de la Ageladas, un sculptor grec și renumit profesor în materie, împărtășindu-și tainele și altor doi titani ai vremii: Phidias și Polykleitos.

Multe din operele lui Myron au dispărut în cenușa istoriei, dar unele au fost redate de către urmașii romani, care au îndrăgit operele create de către acesta și le-au replicat în marmură ori gresii.

Printre realizările lui Myron se numără câteva statui din bronz ale zeilor sau semi-zeilor, ori ale eroilor, dar majoritatea au fost dedicate atletismului și Jocurilor Olimpice. Cea mai cunoscută operă a lui Miron este Discobolul, cunoscut și sub numele de „Aruncătorul cu discul”.

Această sculptură a fost realizată în perioada 460–450 î.en. În prezent se găsesc câteva copii romane ale acestei statui, majoritatea fiind realizate la scară naturală umană, numai una fiind realizată din marmură.

Vezi și[modificare | modificare sursă]