Mircea Grosaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mircea Grosaru
Date personale
Născut 30 iunie 1952
Buhuși, România
Decedat 3 februarie 2014 (61 de ani)
Suceava, România
Cetățenie România
Ocupație om politic
deputat
În funcție
2004 – 3 februarie 2014

Partid politic minorități

Mircea Grosaru (n. 30 iunie 1952, orașul Buhuși, județul Bacău - d. 3 februarie 2014, Suceava) a fost un politician român, avocat și profesor, de etnie italiană, reprezentant al acestei minorități în Parlamentul României în legislaturile 2004-2008 și 2008-2012. A câștigat un proces împotriva României la CEDO pentru neacordarea mandatului de deputat câștigat cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2000 (Decizia C.E.D.O.- Strasbourg, 25.11.2008, Dosarul nr. 78039/2001). A fost căsătorit cu Ioana Grosaru și a avut un fiu, Andi-Gabriel Grosaru.

A fost decorat de către Președintele Republicii Italiene cu Ordinul Steaua Italiei în Rang de Cavaler[1] pentru importantele contribuții cu privire la menținerea, consolidarea și promovarea limbii, culturii și identității minorității italiene în România cât și pentru importante servicii aduse Statului Italian. A primit distincții din partea fostului Președinte a Camerei Deputaților a Republicii Italiene, Gianfranco Fini.

A fost desemnat Ambasador al Păcii de către Universal Peace Federation.

A fost fondatorul și Președintele Asociației Italienilor din România și deputat din partea acestei formațiuni în Parlamentul României.

A contribuit la conceperea, modificarea și implementarea legilor insolvenței și preinsolvență (L. 85/2006, L. 85/2014), autor a monografiei Judecătorul Sindic. A făcut parte din Comisia juridică, disciplină și imunități, subcomisia de monitorizare a executării Hotărârilor CEDO precum și din Comisia de redactare a Noului Cod Civil și Noului Cod de Procedură Civilă.

A pus bazele acordului de colaborare dintre Asociația Italienilor din România și Partidul Democrat European, proiect continuat de către fiul său, Andi-Gabriel Grosaru, prin aderarea asociației la acest partid în decembrie 2014.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]