Mircea Crișan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mircea Crişan)
Salt la: Navigare, căutare
Mircea Crișan
Mircea Krishan.jpg
Date personale
Nume la naștere Mauriciu Kraus
Născut 8 august 1924(1924-08-08)
Maramureș, România
Decedat (89 de ani)
Düsseldorf, Germania
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania
Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnie evreu Modificați la Wikidata
Ocupație actor
actor de film[*] Modificați la Wikidata
Alte nume Mircea Krishan
Alte premii
Premiul special pentru teatrul de revistă, ed. a XV-a a Galei Premiilor UNITER 2006[1]
Prezență online

Mircea Crișan (n. Mauriciu Kraus la 8 august 1924, CFR – d. 22 noiembrie 2013, Düsseldorf, Germania[2]) a fost un actor, cabaretist, regizor și umorist, celebru în România anilor 1950-1960 și în Germania restul vieții.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Evreu[3] născut în România (într-un vagon de tren care traversa Maramureșul) și declarat la oficiul stării civile la 9 august[4]).

Când era copil, mergea în turneu cu părinții (angajați la un parc de distracții ambulant).[5]

La 19 ani s-a angajat ca vânzător de mezeluri și, tot pe-atunci, a debutat mai mult figurant decât ca actor, la Teatrul Barașeum, actualmente Teatrul Evreiesc de Stat, în spectacolul Lozul cel mare de Sholem Aleichem. A studiat apoi la Conservatorul de Artă Dramatică, clasa Maria Filotti (1944-1946).

După absolvire a jucat la Teatrul Armatei, la Teatrul Savoy, la Teatrul de Estradă, în spectacole de varietăți alături de actorii Nicolae Stroe, Gogu Trestian, Ion Antonescu-Cărăbuș, Horia Căciulescu, Zizi Șerban, Elena Burmaz, Tanți Căpățână, Puiu Călinescu. Multe din textele din perioada din România au fost compuse în colaborare cu Alexandru Mandi.

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, actorului Mircea Crișan i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[6]

În 1968, cu ocazia unui turneu la Paris la teatrul Olympia, a rămas în Occident[7] și s-a stabilit ulterior în Germania, unde a început să-și scrie numele Mircea Krishan[8]

În Germania a colaborat, sub acest nume, cu mulți artiști de scenă cunoscuți, între care Rudi Carell și Gisela Schlüter.

Mircea Crișan și-a petrecut ultimii ani de viață internat într-un azil pentru vârstnici din Düsseldorf, suferind de boala Alzheimer. A fost înmormântat în cimitirul evreiesc din Düsseldorf.

Premii[modificare | modificare sursă]

  • Luni, 23 aprilie 2007, la Sibiu, UNITER i-a oferit lui Mircea Crișan Premiul special pentru teatru de revistă[9] pentru anul 2006[1].

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Serial în Jurnalul Național, iunie 2009