Mineko Iwasaki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mineko Iwasaki
Date personale
Născută (69 de ani) Modificați la Wikidata
Kyoto, Japonia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Japan.svg Japonia Modificați la Wikidata
Ocupațieautobiografă[*]
gheișă Modificați la Wikidata
Pulling the curtain.jpg

Mineko Iwasaki (岩崎 峰 子 Iwasaki Mineko), cunoscută și sub numele de Mineko Iwasaki (岩崎 究 香 Iwasaki Mineko), (n. , Kyoto, Japonia) este o femeie de afaceri din Japonia, autor și fostă geiko (termenul din Kyoto si se traduce gheișă). Iwasaki a fost cea mai faimosă gheișă din Japonia până la o mediatizare bruscă de pensionare la vârsta de doar 29 de ani. Cunoscută pentru performanțele sale, celebritate și drepturi de autor în timpul vieții sale gheișă, Iwasaki a fost moștenitore stabilită a casei de gheișe (okiya) din care facea parte pe vremea cand ea era doar o ucenică.

Autorul american Arthur Golden a intervievat-o pentru informații de fond la scrierea cărții sale (1997) Memoriile unei gheișe.[1] Iwasaki a regretat mai tarziu acceptarea interviului, după ce a citat o încălcare a confidențialității și mai târziu l-a dat în judecată, Golden a fost judecat în afara instanței pentru paralelismul între cartea sa și viața ei. Ea a lansat mai târziu propria autobiografie cu denumirea Gheișă din Gion sau Geisha: A Life (SUA) în 2002.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Născutǎ ca Masako Tanaka, ea a plecat de acasă la vârsta de 5 ani, pentru a începe studiul de dans tradițional japonez la Iwasaki „“ okiya „“ (casa de gheișe), în cartierul Gion din Kyoto. Ea a fost adoptată în mod legal de către proprietara casei, Madame Oima, și a început să folosească numele lor de familie Iwasaki. Ea a fost alesa ca „“ atotori „“, sau moștenitore. Iwasaki a devenit un Maiko (ucenic geiko), la vârsta de 15 ani. A primit, de asemenea, prenumele Mineko, acesta a fost ales de sora sa mai mare prin alianță[1] cu ajutorul unui ghicitor japonez, care a ales grupurile de cuvinte care contin noroc. Pana la varsta de 16 ani, ea a câștigat o reputație ca Maiko si se afla printre cele mai populare gheișe ucenic din Japonia și în cele din urmă a devenit un geiko (gheișă) de ziua ei la 21 de ani.

Maiko Fukunae Geisha apprentice (maiko) Fukunae (ふく苗) of the Miyagawa-cho ochaya Shigemori. The high oboko shoes, the red inner sleeve, the length of the kimono (forcing Fukunae to lift it up with her hand), her obi trailing behind her, the kimono's color and Fukunae's hairstyle are all classical giveaways that she is not yet a fully trained geisha (or geiko, as they are called in Kyoto).

Potrivit autobiografia ei, Iwasaki însăși a lucrat la limitele sale fizice și mentale. A dezvoltat o raceala la rinichi aproape fatal, dar s-a recuperat și a făcut o reintrare puternică în comunitatea Gheișelor din Gion. Mineko a încântat numeroase celebrități și demnitari străini, inclusiv Regatul Unit , Regina Elisabeta a II și Printul Charles. Faima lui Iwasaki, de asemenea, a făcut-o subiectul geloziei și bârfelor, uneori, se confrunta cu hărțuirea fizică atunci când își etala în public talentele dobîndite cu multă muncǎ. În autobiografia sa, ea descrie că a fost nevoită să se apere cu o bucată ascuțită de bambus dintr-un coș, atunci când a fost atacată de un grup de bărbați pe stradă.

După moartea celui mai semnificativ mentor al ei în anul 1980, Iwasaki a devenit tot mai frustrat din cauza părerilor pe care le avea lumea legat de tradiție a geiko, în special deficiențele din sistemul de învățământ. Iwasaki s-a retras în mod neașteptat la apogeul carierei sale, la vârsta de 29 de ani. Ea a sperat că decizia ei ar șoca Gionul în reformă; Cu toate acestea, chiar și după peste 70 de alte geiko de rang înalt emulat de pensionare ei, nimic nu a fost schimbat. În autobiografia sa, Iwasaki speculează că si-ar fi condamnat din neatenție profesia. Ea a trecut la o carieră în arta după ce sa căsătorit cu un artist pe nume Jin'ichirō Satō în 1982. Singurul lor copil, Kosuke, sa născut în 1983.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Parry, Richard Lloyd (). „The Queen and the Geisha”. Times Online. Arhivat din original la . Accesat în .