Mila 23, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mila 23
Мила 23-я
—  sat  —

Mila 23 se află în România
Mila 23
Mila 23
Mila 23 (România)
Poziția geografică
Mila 23 se află în Județul Tulcea
Mila 23
Mila 23
Mila 23 (Județul Tulcea)
Localizarea satului pe harta județului Tulcea
Coordonate: 45°13′45″N 29°14′54″E ({{PAGENAME}}) / 45.22917°N 29.24833°E

Țară România
Județ Tulcea
Comună Crișan


Altitudine[2]m.d.m.

Populație (2021)
 - Total442 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal827062
Prefix telefonic+40 x40 [1]

Prezență online

Mila 23 (în rusă: Мила 23-я) este un sat în comuna Crișan din județul Tulcea, Dobrogea, România. Se află în partea de nord a județului, în Delta Dunării, la 53 km de Tulcea, pe Dunărea Veche ce se desprinde spre stânga din brațul ce duce la Sulina, cam la jumătatea distanței între Tulcea și Marea Neagră. Este accesibil numai pe calea apei. Locuitorii sunt în majoritate pescari, de etnie lipoveni.

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Satul Mila 23 este situat la 5,5 MM față de reședința de comună. Localitatea se dezvoltă pe malul drept al Dunării Vechi, în dreptul confluenței canalelor Stipoc și Eracle. Localitatea este apărată la sud de un dig, platforma pe care se găsește partea nouă a satului este străbătută de o serie de canale ce descarcă surplusul de apă în canalul principal și de aici în Dunărea Veche. Legătura cu localitatea Crișan - reședința de comună, se face exclusiv pe apă. Singurul potențial al zonei este cadrul natural legat de peisaj și pescuit / piscicultură, care pot duce la dezvoltarea turismului / agroturismului

Istoric[modificare | modificare sursă]

Satul Mila 23 avea, la începutul sec. XX, doar 2 – 3 case și 12 locuitori, care se ocupau cu pescuitul (M.D. Ionescu, op. cit.). Denumirea satului vine de la vechea măsurătoare a cursului brațului Sulina. Singura atestare documentară mai veche a așezării datează de la sfârșitul sec. al VIII- lea, în lucrarea Carte du Danube, care amintește de puctul Matița, aflat în preajma așezării de astăzi. În prezent, toponimul Matița, indică un punct piscicol (Gr. Cuculis, op. cit).

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth 

http://www.paginadestart.com/comon/resurse/crisan/strategia_de_dezvoltare_comuna_Crisan_judetul_Tulcea.pdf Arhivat în , la Wayback Machine.