Miki Berkovich

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Miki Berkovich
'מיקי ברקוביץ
Date personale
Născut17 februarie 1954
Kfar Saba, Israel
Copii Niv Berkowitz[*][[Niv Berkowitz (Israeli basketball player (1986-))|​]]
Royi Berkovich[*] Modificați la Wikidata
Naționalitateevreu
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiebaschetbalist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică Modificați la Wikidata
Înălțime192 cm
Țară [[|]]
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Asiatice din 1974[*]
Campionatul european de baschet 1973[*]
Campionatul european de baschet masculin 1975[*]
Campionatul european de baschet 1977[*]
Campionatul european de baschet 1979[*]
Campionatul european de baschet 1981[*]
Campionatul european de baschet 1983[*]
Campionatul european de baschet 1985[*]
Campioonatul mondial de baschet[*]  Modificați la Wikidata


Moshè „Miki” Berkovich (în ebraică:מיקי ברקוביץ', născut la 17 februarie 1954) este un baschetbalist israelian, considerat cel mai bun jucător de baschet al Israelului din toate timpurile.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Berkovich s-a născut în 1954 la Kfar Saba în Israel într-o familie de evrei originari din România. La 6 luni s-a mutat cu familia la Kiryat Tivon în nordul țării, unde a crescut pâna la vârsta de 6 ani. După aceea s-au mutat în centrul Tel Avivului. A locuit pe strada Dizengoff 159 ,aproape de un mic teren de baschet al Asociației Brit Makabim Atid (care nu mai există astăzi), unde a petrecut în nenumărate ceasuri de antrenamente și jocuri de baschet. La vârsta de 13 ani a fost trimis la un curs de baschetbaliști dotați la Nahalal si apoi, întors la Tel Aviv, s-a alăturat clubului de baschet pe care l-a admirat din copilărie, Maccabi Tel Aviv.

Debutul în echipa de adulți a echipei Maccabi Tel Aviv l-a făcut la 17 ani la 8 octombrie 1971, participând la meciul cu echipa Hapoel Kiryat Haim. Jocul a fost câștigat de Maccabi, iar Berkovich care a jucat doar câteva minute, a înscris cu aceasta ocazie și primul sau gol ca jucător al echipei. În acel sezon 1971-1972 Berkovich a condus selecționata tânără de baschet a Israelului, antrenată de Ralf Klein, la câștigarea locului al 4-lea la Campionatul selecționatelor de tineret ale Europei. A fost încununat ca rege al golurilor al acelui turneu și ales între cei cinci cei mai buni jucători. S-a evidențiat în mod deosebit în victoria suprinzătoare asupra selecționatei sovietice de baschet cu 70 -63, Berkovich înscriind 19 puncte. În mijlocul anilor 1970, împreună cu Motti Aroesti, Berkovich s-a bucurat de sfaturile și încurajarea antrenorului Yehoshua Rozin. În 1975-1976 a jucat vreme de un an în culorile echipei Rebels UNLV în statul Nevada din Statele Unite, dar, întors în vacanță în patrie, a fost convins să semneze un nou contract cu Maccabi Tel Aviv și a renunțat la visul american.

Împreună cu Maccabi Tel Aviv a obținut 19 titluri de campionat național și 17 cupe naționale ale Israelului. În 1977 a ajutat echipa Maccabi să câștige prima dată Cupa campionilor europeni, bătând pe Mobilgirgi Varese cu scorul 78 la 77. În 1981 în fața lui Sinudyne Bologna, a reușit să înscrie golul victoriei cu scorul 80 la 79 și să obțină iarăși Cupa campionilor europeni. În 1988 s-a mutat la Maccabi Rishon Letzion, iar mai apoi la Hapoel Ierusalim și, în sfârșit, la Hapoel Tel Aviv. A jucat și în culorile echipei naționale a Israelului, cea mai mare performanță fiind medalia de argint, imediat după echipa URSS, la ediția din 1979 a Campionatului european de baschet.

În 1995 s-a retras din activitatea profesională competitivă. Conduce o companie privată de asigurări, se ocupă cu afaceri imobiliare și comerț en gros. Până în 2006 a condus clubul de baschet Ramat Hasharon, în care au jucat fiii săi, Royi și Niv Berkovich și s-a asociat la conducerea clubului de baschet Hapoel Tel Aviv. In anii 2006-2007 a condus echipa de baschet Ironi Naharia.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Cu Clubul Maccabi[modificare | modificare sursă]

  • Cupa campionilor europeni 1977 și 1981
  • 19 titluri de campioană a Israelului
  • 17 cupe ale Israelului

cu Selecționata natională a Israelului[modificare | modificare sursă]

  • Campionatul european de baschet
    • Medalia de argint a Campionatului european de baschet 1979 - în Italia
  • Berkovich se clasează pe locul al II-lea la numarul punctelor marcate in Superliga de baschet a Israelului, dupa Doron Jamchi

[1]

  • este jucătorul care a participat la cel mai mare număr de jocuri în culorile Selecționatei Europei (7 jocuri). La 28 decembrie 1995 Selecționata de baschet a Europei a jucat în Israel, în cinstea lui Berkovich,în semn de rămas bun, în fața a 10.000 spectatori.

Alte premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

  • 2004 - Ales să participe la ceremonia de aprindere a făcliilor de Ziua Independenței a Israelului

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [[http://basket.co.il/all-time-players.asp situl superligii de baschet a Israelului