Michel Loève

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Michel Loève
Michel Loève.jpg
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Jaffa, Israel Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Berkeley, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA
Flag of France.svg Franța
Flag of Egypt (1972-1984).svg Egipt
Ottoman flag.svg Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
statistician[*]
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea din Paris  Modificați la Wikidata
Organizație Universitatea Berkeley din California
Universitatea din Londra  Modificați la Wikidata

Michel Loève (n. 22 ianuarie 1907, Jaffa, Palestina - d. 17 februarie 1979, Berkely, California) a fost un matematician și statistician franco - american, de origine evreu, născut în Palestina, (atunci în Imperiul Otoman, azi în Israel). Este considerat unul din părinții fondatori ai teoriei moderne a probabilității, fiind autorul unui manual devenit clasic în acest domeniu, publicat pentru prima dată în 1955. A fost cunoscut în lumea probabilităților și statisticii pentru teorema Karhunen - Loève, respectiv pentru transformarea Karhunen - Loève.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Născut la Jaffa, în Palestina sub regimul de ocupație otoman, (azi situată în Israel) și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Egipt, inclusiv anii de liceu .

Viața si activitatea in Franța[modificare | modificare sursă]

În 1931 a obținut titlul de A.B., in 1936 cel de B.L, iar în 1941 doctoratul in științe sub îndrumarea renumitului probabilist Paul Levy. În 1936 i s-a decernat titlul de Actuaire al Universității din Lyon. Dupa terminarea studiilor , din cauza originii sale etnice, a fost deportat sub ocupația germană nazistă în lagărul de concentrare de la Drancy. Supraviețuind ,dupa eliberare, a fost angajat , între 1944 - 1946, ca șef de lucrări la Institutul Henri Poincaré de la Universitatea din Paris

Anii in Anglia și America. Activitatea la Berkeley[modificare | modificare sursă]

Între 1946-1948 a fost lector, apoi conferențiar la Universitatea din Londra.Ulterior a fost profesor oaspete la Universitatea Columbia, dupa care din inițiativa lui Jerzy Neyman, probabilist cunoscut, a fost primit în anul 1948 ca profesor la Universitatea Berkeley, in California.

A fost acolo mai întâi profesor de matematică,apoi din 1955, profesor de statistică. Conform așteptărilor lui Neyman venirea lui Loève a contribuit la transformarea Universității Berkeley într-un centru mondial în domeniul probabilităților. S-a distins ca pedagog și ca iubitor de cultură. S-a interesat și de politică, de justiție, precum și de arte. Între 1950- 1958 a fost numit în comitetul editorial al senatului academic ,îndeplinind acolo funcția de președinte între 1954- 1958.Așa cum a refuzat să accepte prezența de bariere impermeabile între disciplinele universitare , la fel s-a ridicat împotriva izolării universității de preocupările mai largi ale umanității. Ca președinte al Universității Berkeley a inițiat editarea de albume de artă modernă și a fost în contact cu grupuri de pictori din California și Paris.

Din 1967 a funcționat - la recomandarea unul comitet al senatului academic - în postul interdisciplinar de profesor de arte și științe . În această ultimă calitate a ținut cursul intitulat "Cultura și individul" menit, după cum s-a exprimat, să indice mijloace de a reechilibra " atomizarea culturii in universitate".

În 1953 a obținut cetățenia americană.

Ultimii ani[modificare | modificare sursă]

Din anul 1974 a fost numit profesor emeritus și i s-a decernat distincția cea mai înaltă a universității, "Berkeley Citation". Mai mulți ani a suferit de un handicap dureros la picioare și a trebuit să se ajute la mers de un baston. Tulburarea a fost descifrată ca datorându- se unui defect foarte rar de utilizare a vitaminei D și a fost până la urmă tratată cu succes. A murit la 17 februarie 1979 de o embolie pulmonară. Nu impărtășise prietenilor starea sa gravă de sănătate din ultimele zile, nici faptul că s-a internat in spital. A fost căsătorit și a avut un fiu, Pierre. La intrarea în sala mare a clubului Facultății (Faculty Club) de la Berkeley, unde fusese unul din cei mai activi și admirați frecventatori ,a fost fixată o placă de alamă în memoria sa, pe care scrie: "He inspirited this place" ( El a dat spirit acestui loc")

Premiul Loève[modificare | modificare sursă]

Văduva lui Michel Loève, Line, a instituit Premiul Loève în memoria sa. Având o valoare de 30,000 dolari ,el se decernează o dată la doi ani pentru contribuții deosebite în domeniul probabilităților matematice. Laureații premiului Loeve au fost:

Izvoare[modificare | modificare sursă]

  • L. A. Henkin S. P. Diliberto L. M. Lecam C. Muscatine J. Neyman .Michel Loeve .University of California In Memoriam 1980

Copyright © 2007 The Regents of The University of California.

Legături externe[modificare | modificare sursă]  1. ^ „Michel Loève”, data.bnf.fr, accesat în