Michael Derrer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Michael Derrer (n. , Möhlin⁠(d), cantonul Aargau, Elveția) este un judecător elvețian și profesor universitar.

Michael Derrer la Bucuresti
Michael Derrer
Date personale
Născut (56 de ani) Modificați la Wikidata
Möhlin⁠(d), cantonul Aargau, Elveția Modificați la Wikidata
Cetățenie Elveția Modificați la Wikidata
Ocupațiejudecător
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicGrünliberale Partei[*][[Grünliberale Partei (political party)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Biografie[modificare | modificare sursă]

Michael Derrer provine din Möhlin, în cantonul Aargau. După terminarea facultății în Elveția a studiat în București 1991-1993, unde a învățat limba română. 1997-2007 a condus un program guvernamental de sprijin pentru Europa de est. Vorbește și rusa și poloneza.

Principala sa ocupație este de profesor de sociologie economică, economie heterodoxă și economie est-europeană la Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna. Este și traducător pentru Procurorul Federal din Elveția și Tribunalul Penal Federal. În cadrul societății sale lucrează deseori în România pentru întreprinderi elvețieni.

Ca profesor se angajează pentru reformă a educației de științe economice în conformitate cu conceptul "economia plurală" și cu o didactică constructivistă.[1][2] Conduce festivalul internațional pentru filme despre economie „All about Economy”, care se desfășoară de trei ori pe an într-o țară din Europa de Est din 2017, printre care o ediție anuală la București.[3]

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

În 2012, Derrer a fost ales judecător de district la Judecătoria din Rheinfelden[4] și reales în 2016 și 2020.[5][6] El reprezinta Partidul Liberal Verde (Grünliberale Partei). În urmă candidaturei sale independentă ca membru pentru primaria din Rheinfelden in mai 2021 a fost exclus din partid. De atunci împlinește mandatul de judecător ca independent.

Michael Derrer a inițiat Asociația a Judecătorilor Onorifici și Specialializați în 2016.[7] Este președinte al asociației, care astăzi (2021) are peste 100 de membri.

În 2018, Derrer a depus o plângere de vot la Tribunalul Federal din cauza presupusei dezinformări a autorităților în cursul votului asupra inițiativei monetei suverane.[8][9][10] Plângerea a fost parțial aprobată.[11]

Derrer este considerat un expert pentru Europa de Est și apare în mass-media din Elveția pe teme legate de România și de Europa de Est.[12][13][14][15][16] Propunerea sa de a conduce o campanie de informare și descurajare a infractorilor (spargători) din Europa de est, pentru a reduce costurile în sistemul judiciar elvețian, a fost larg discutată în presa elvețiană[17][18][19][20][21] și reluată în presă română, după care ministrul român al justiției și-a exprimat sprijinul pentru propunere în 2018.[22]

Pe bază competențelor sale lingvistice, Derrer s-a angajat cu succes în promovarea multilingvismului prin intermediul călătoriilor scolare obligatori[23][24] și critică nivelul inconsistent de profesionalizare a traducătorilor în instanțele elvețiene, printre care pentru limba română, deoarece duce la traduceri incorecte.[25][26][27]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ It needs two eyes to see in perspective : Teaching economics through the confrontation of dissenting views (în engleză), Routledge, , doi:10.4324/9781315177731-6, ISBN 978-1-315-17773-1, accesat în  
  2. ^ „Comité exécutif | Departement name | Université de Fribourg”. www.unifr.ch. Accesat în . 
  3. ^ „All About Economy Film Days - International Film Festival” (în engleză). All About Economy Film Days. Accesat în . 
  4. ^ „Gesamterneuerungswahlen Bezirksgerichte” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ „Gesamterneuerungswahlen Bezirksgerichte” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ „Gesamterneuerungswahlen Bezirksgerichte” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  7. ^ Wehrli, Thomas. „Rheinfelden - Er kämpft gegen die Abschaffung des Laienrichteramtes – und gründet einen Verband” (în germană). St.Galler Tagblatt. Accesat în . 
  8. ^ Schmid, Beat. „Abstimmung - Aargauer Vollgeld-Initiant reicht Beschwerde ein – hat Nationalbank falsch informiert?” (în germană). Aargauer Zeitung. Accesat în . 
  9. ^ „Beschwerde zu Information über Vollgeld-Initiative im Kanton Aargau” (în germană). SWI swissinfo.ch. Accesat în . 
  10. ^ „Zankapfel Vollgeld-Initiative - Initianten reichen Abstimmungsbeschwerde ein” (în germană). Schweizer Radio und Fernsehen (SRF). . Accesat în . 
  11. ^ „DFR - BGE 145 I 175”. www.servat.unibe.ch. Accesat în . 
  12. ^ ECO - Ukraine: Schweizer investieren trotz Auseinandersetzungen - Play SRF (în germană), accesat în  
  13. ^ ECO - Bis zur Enteignung: Schweizer Firmen in der Ukraine - Play SRF (în germană), accesat în  
  14. ^ swissinfo.ch, <Matthew Allen>. „Swiss traders feel the pinch in Russia” (în engleză). SWI swissinfo.ch. Accesat în . 
  15. ^ Derrer, Michael. „Warschauer Aufstand - Sirenen statt Feuerwerk” (în germană). Aargauer Zeitung. Accesat în . 
  16. ^ „Report: Warum Roma-Bettler nach Basel kommen” (în germană). Telebasel. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Kampf gegen Kriminaltourismus - Rumänen sollen hinter Gitter – in Rumänien” (în germană). Schweizer Radio und Fernsehen (SRF). . Accesat în . 
  18. ^ Kälin, Kari. „KRIMINALTOURISMUS: Wegen Einbrechern: Rumänien bittet Luzerner Dozenten um Hilfe” (în germană). Luzerner Zeitung. Accesat în . 
  19. ^ „Aargauer Richter klärt Kriminaltouristen aus Rumänien auf”, Tages-Anzeiger (în germană), ISSN 1422-9994, accesat în  
  20. ^ „«Sie zahlen den Kriminal-Touristen das Hotel»” (în germană). 20 Minuten. . Accesat în . 
  21. ^ „Er will Geld für Kampagne gegen rumänische Diebe” (în germană). 20 Minuten. . Accesat în . 
  22. ^ Redacția (). „Infractorii români condamnați în Elveția ar putea face pușcărie în România” (în engleză). NEWS ROMANIA. Accesat în . 
  23. ^ Hägler, Fabian. „Bildung - Neue Aargauer Volksinitiative verlangt mehr Sprachaustausch mit der Romandie” (în germană). Aargauer Zeitung. Accesat în . 
  24. ^ „Bildung - Doch keine Unterschriftensammlung für Aargauer Sprachaustausch-Initiative – dank eines Erfolgs” (în germană). Aargauer Zeitung. Accesat în . 
  25. ^ „Problem: Gerichtsdolmetscher - ¿Que paso? Ich verstehe nicht!” (în germană). Schweizer Radio und Fernsehen (SRF). . Accesat în . 
  26. ^ 10 vor 10 - Falsche Übersetzungen an Schweizer Gerichten - Play SRF (în germană), accesat în  
  27. ^ „Bezirksrichter fordert Ausbildung für Dolmetscher”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Societate lui Michael Derrer - Ascent Swiss Business Management AG