Miaunel și Bălănel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Miaunel şi Bălănel)
Jump to navigation Jump to search
Bălănel și Miaunel

Miaunel și Bălănel, au fost creați de Horia Ștefănescu, Zaharia Buzea și Artin Badea.

În 1974, pe ecran apărea scurtmetrajul "Baloane vrăjite", semnat de Zaharia Buzea. În această poveste se întâmpla ceva fără precedent. Considerat natural, conflictul dintre câine și pisică era abandonat în acest film. Era un mare curaj și un mare risc, mai ales că protagoniștii principali ai săi erau tocmai un cățeluș și o pisicuță. Dar ei - Miaunel și Bălănel - veniseră pe lume fără să știe că trebuie sa se certe, chiar fără motiv. Erau fermecători în ingenuitatea lor. Voiau ca nimeni să nu se certe cu nimeni, cel slab să nu fie nedreptățit, cel merituos să nu fie înșelat. Se mirau ca de ceva nemaiîntâlnit în fața lăcomiei și a minciunii; erau niște naivi, în fapt.

Micii spectatori au decis că generozitatea lui Miaunel și Bălănel, lirismul, cultul prieteniei, trebuie să triumfe. Așa s-a ajuns ca până prin 1982, din filmele cu Miaunel și Bălănel să fie realizate peste 60 de titluri. Aproape că nu există creator din studioul Animafilm - din acea vreme - care să nu se fi implicat, într-un fel sau altul (animație, intermediare, decoruri), la triumful acestui maraton filmic.

Devenite vedete, cele două personaje s-au "strecurat" și în alte seriale, devenind căutători de comori în "Răzbunarea buldogului", film în care era nevoie de cineva în stare să mai potolească rivalitatea, nu întotdeauna cavalerească, dintre buldogul Manole și motanul Pusy. În zelul lor de a împăca pe toată lumea, Bălănel și Miaunel își descoperă noi resurse, în cele din urmă dând chiar nobile pilde de curaj.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • Baloane vrăjite (1974)
  • Bălănel (serial) ( 1978 )
  • Răzbunarea Buldogului (1982)

Personaje din aceeași serie[modificare | modificare sursă]