Mișcarea 26 Iulie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


Format:Infobox war factionMișcarea din 26 iulie (spaniolă: Mișcarea 26 de iulie; M-26-7) a fost o organizație revoluționară de avangardă cubaneză și mai târziu un partid politic condus de Fidel Castro. Numele mișcării comemorează atacul său din 26 iulie 1953 asupra cazărmii armatei din Santiago de Cuba, în încercarea de a începe răsturnarea dictatorului Fulgencio Batista.

Aceasta este considerată una dintre cele mai importante organizații din Revoluția cubaneză. La sfârșitul anului 1956, Castro a stabilit o bază de gherilă în Sierra Maestra. Această bază a învins trupele lui Batista la 31 decembrie 1958, punând în mișcare Revoluția cubaneză și instalând un guvern condus de Manuel Urrutia Lleó. Mișcarea a luptat împotriva regimului Batista atât pe fronturile rurale, cât și pe cele urbane. Principalele obiective ale mișcării au fost distribuirea pământului către țărani, naționalizarea serviciilor publice, industrializarea, alegerile oneste și reforma educației la scară largă.

În iulie 1961, Mișcarea din 26 iulie a fost unul dintre partidele care s-au integrat în Organizațiile Revolucionarele Integrate (ORI) ale Organizației Revoluționare Integrate (IRO), precum și Partidul Socialist Popular și Directorul Revoluționar din 13 martie. La 26 martie 1962, partidul s-a dizolvat pentru a forma Partidul Unit de la Revoluție Socialista de Cuba (PURSC) sau Partidul Unit al Revoluției Socialiste din Cuba (UPSRC), care deținea o ideologie comunistă