Metodiu de Salonic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sfinții Chiril (dreapta) și Metodiu (stânga).

Metodiu de Salonic (în macedoneană Методиј, în bulgară Методий, în greacă Μεθόδιος/Methodios, în slavonă Мефодии, în sârbă Методије, în cehă Metoděj, în slovacă Metod, în rusă Мефодия) (n. ca. 815 în Salonic - d. 6 aprilie 885 în Moravia), a fost un misionar creștin de origine grecească, originar din Salonic. (Vezi și Sfinții Chiril și Metodiu).


Împreună cu fratele său, Chiril, a creat alfabetul chirilic și a răspândit creștinismul (începând din 863) în Moravia și Panonia. Împreună au tradus Biblia și textele liturgice în limba slavonă, scrise în alfabetul care mai târziu a fost numit "chirilic".

Biblioteca Națională „Sfinții Chiril și Metodiu” de la Sofia a fost denumită în cinstea celor doi frați. Tot pentru a onora personalitățile lui Chiril și Metodiu, asteroidul descoperit pe 9 august 1978 de către astronomii sovietici L.I. Cernîh și N.C. Cernîh la Observatorul Astronomic Naucinîi din Crimeea a fost numit 2609 Kiril-Metodi.[1]

Sărbători[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schmadel, Lutz D. (). Dictionary of Minor Planet Names (ed. 4th). New York: Springer Verlag. p. 213. ISBN 3-540-66292-8. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]